Home > F1 > F1: ex-FIA voorzitter Max Mosley overleden

F1: ex-FIA voorzitter Max Mosley overleden

Max Rufus Mosley, geboren op 13 april 1940 in Londen, was het meest gekend als de voorzitter van de wereldbond voor autosport, de FIA, tussen 1993 en 2009.

foto: wikipedia/Raimund Kommer

Max Mosley geraakte gefascineerd door het racen toen hij tijdens zijn studententijd een wedstrijd op Silverstone bezocht. Na zijn studies in de rechten spaarde hij voldoende bij elkaar om zelf een wagen in te zetten. De gloriedagen van Mosley lagen in 1966 en 1967 toen hij in de Formule 2 reed. Maar Max Mosley was nuchter genoeg om te beseffen dat hij geen topracer was en kapte ermee in 1969.

Daarna investeerde hij in raceconstructeur March (waar hij stond voor de “M” in de naam, de anderen waren Robin Herd, Alan Rees en Graham Coaker). March Engineering evolueerde tot een gerespecteerde constructeur in de F1, ze ontwierpen en verkochten racewagens en haalden ook in F1 overwinningen. Mosley regelde er de financiële en legale zaken en groeide in die hoedanigheid door naar een rol binnen de FISA (Féderation Internationale du Sport Automobile, de voorloper van FIA). Hij stond mee aan de basis van de Concorde overeenkomsten die de krijtlijnen op lange termijn uittekenden voor de technische en commerciële toekomst van de F1. In 1991 werd hij voorzitter van de FISA, die overging in FIA, waar hij het voorzitterschap overnam van de controversiële Jean-Marie Balestre.

FIA voorzitter in een belangrijke overgangsperiode

De FIA rol pikte hij op in 1993 en hield dat, na vier termijnen, vol tot 2009. In zijn regeerperiode moest hij verschillende hete hangijzers behandelen: de herziening van de veiligheid op de circuits na de dood van Senna, het verbod op de tabaksreclame en het mennen van de grote constructeurs die in toenemende mate invloed kregen op de F1.

Ook Mosley was niet onbesproken. Hij geraakte betrokken in een sexschandaal toen beelden van een SM feestje breed uitgesmeerd werden in de Britse pers, was betrokken in diverse rechtzaken tegen kranten en tegen Google over die beelden, zijn zoon Alexander werd in 2009 op 39-jarige leeftijd dood teruggevonden in zijn appartement met een overdosis cocaine. En er was de veelbesproken afkomst van Max Mosley. Zijn moeder was Lady Diana Mitford, een aristocrate, die trouwde met politieker Oswald Ernald Mosley. Vader Oswald Mosley richtte de Union of Fascists op in de jaren 30, zeg maar, de Britse Nazi partij. Hij werd dan na het uitbreken van de oorlog ook gevangen gezet en na de oorlog reisde de rijke familie vooral in Europa rond, waarbij ze ook nog contacten onderhielden met die andere, Spaanse, dictator Franco . Max Mosley liep school in Duitsland.

Hoewel hij een belangrijk figuur was die de overgang naar de moderne F1 mogelijk maakte, bleef het leven en de carriére van Max Mosley altijd omfloerst met een waas van controverse en geheimzinnigheid. Max Mosley overleed vandaag op 81-jarige leeftijd nadat hij enkele weken geleden problemen kreeg met zijn gezondheid.