Home > F1 > Formule 1: Hamilton versus Verstappen

Formule 1: Hamilton versus Verstappen

Na vijf races ligt het F1-kampioenschap helemaal open. Max Verstappen staat aan de leiding met slecht vier luttele punten voorsprong op Lewis Hamilton. Bij de constructeurs is het verschil nog kleiner: Red Bull leidt met één punt. Verstappen leidt voor het eerst het F1-kampioenschap en Red Bull staat voor het eerst sinds 2013 op kop. Gaan we het spannendste seizoen in jaren tegemoet of loopt er eentje mee weg?

Foto:© Verstappen Media

In de wintertesten liet Red Bull al zien dat het dit jaar menens is. De kloof met het oppermachtige Mercedes leek een stuk kleiner. In de eerste manches zagen we meteen een strijd tussen de zevenvoudige wereldkampioen Lewis Hamilton en Max Verstappen. Ze schoten beter dan ooit uit de startblokken. Hamilton won al drie keer en Verstappen won op zijn beurt twee keer. De beste start uit hun carrières zorgt ook voor een ontzettend spannende WK-tussenstand. Max staat met vier punten aan de leiding, iets wat hem nog nooit eerder lukte. Op basis van het klassement reden ze allebei foutloze races, maar de tussenstand vertelt niet alles.

Bahrain: Red Bull laat de overwinning liggen.
In de vrije trainingen en kwalificaties was Verstappen telkens de beste. Op zondag leek de Nederlander dominant naar de overwinning te rijden. Mercedes kwam echter met de welbekende undercut op de proppen. Twee foutloze stops van Red Bull brachten Max terug naar voren, maar hij kon de Brit niet voorbij rijden. Mercedes had de track limits goed bestudeerd, iets wat Red Bull niet deed. Dat kostte Verstappen uiteindelijk bijna zes seconden. Ook een probleem met het differentieel zorgde ervoor dat Max niet snel genoeg bij Lewis raakte om een inhaalmanoeuvre te plaatsen. Mercedes liet in Bahrain hun ervaring zien, en waarom ze zeven titels op hun naam schreven.

Imola: Verstappen slaat hard terug, Hamilton maakt cruciale fout
Hamilton startte op de pole, maar na de eerst bocht was Verstappen al voorbij Lewis. In de regen reden beide rijders hard, ze lieten het hele veld achter zich. De enorme druk zorgde voor een zeldzame fout van Lewis Hamilton. Met zijn gloednieuwe mediumband ging hij voorbij een gedubbelde Williams, maar de iets te enthousiaste Hamilton slipte de muur in. Hij reed er achteruit terug uit en zakte ondertussen naar plaats negen, maar nog voor hij echt terug op weg was met zijn kapotte voorvleugel crashen Bottas en Russell. Een rode vlag legt de race even stil, wat goed uitkomt voor Hamilton. De reparaties werden doorgevoerd en hij kon vanop plaats negen terug naar voren chargeren. De recordkampioen zet zichzelf nog op de tweede plaats, een grote fout die kleine gevolgen had.

Portugal: Red Bull mist snelheid, maar Verstappen houdt stand
Het circuit van Portimão lag Red Bull niet, en dat terwijl de Mercedes zich opnieuw oppermachtig toonde. De twee Mercedessen begonnen op de eerste startrij. Lewis kroop al snel voorbij zijn teamgenoot Bottas die de pole had verzilverd. Max Verstappen probeerde in de achtergrond aan te klampen zonder veel succes. Voorbij de wagen van Bottas kon hij zich nog wurmen maar de overwinning zat er helemaal niet in.

Spanje: Hongarije 2.0
Spanje werd een drama voor Max Verstappen, hij wist de leiding van polesitter Hamilton over te nemen na slechts een aantal rondjes. Maar voor wat volgde was Red Bull niet klaar, een strategische meesterzet. We keren eerst even terug naar Hongarije 2019. Max Verstappen leek op weg naar de overwinning tot Hamilton plots de pits indook voor een extra pitstop. De harde band van Max verloor zijn grip en snelheid volledig door het gevecht om de eerste plaats met Hamilton. De gloednieuwe zachtere band van Hamilton zorgden ervoorr dat de Brit razendsnel was en hij kon de verloren tijd goed maken en makkelijk voorbij de Red Bull gaan. Die risicovolle meesterzet haalt Mercedes opnieuw boven in Spanje. Max deed er alles aan om Hamilton achter te houden, maar hij had werkelijk geen kans. Op de start-finish straat vloog de Mercedes voorbij op de zachtere en nieuwere band. Verstappen kwam als tweede over de streep en heeft veertien punten achter op Hamilton. Het dominante Mercedes leek herboren en de twijfelaars begonnen de hoop voor een Nederlandse wereldkampioen al lichtjes op te geven.

Monaco: Verstappen slaat terug
Het was aan Verstappen op terug te slaan in Monaco. De kwalificaties zijn van levensbelang in de smalle straten van Monaco. Max Verstappen zetten in Q3 de tweede tijd na Charles Leclerc, ondertussen kon Lewis Hamilton slechts de zevende tijd rijden van het pak. Een rode vlag maakte een einde aan de kwalificatiesessie nog voor er een tweede snelle ronde kon geplaatst worden. Charles kon niet van start gaan door technische problemen, een ‘pole’ voor Max dus. Na het uitvallen van Bottas kon niemand de achtervleugel van Max zien en reed de Nederlander zonder dreiging van start tot finish aan de leiding. Hamilton had een moeilijk weekend en kwam pas als zevende over de streep. De Brit was duidelijk geïrriteerd en schoof de schuld op Mercedes, zit Verstappen in het hoofd van zevenvoudige wereldkampioen?

Wie is nu de favoriet voor de titel?
Samengevat: Mercedes. Mercedes en Hamilton zijn nog steeds de favoriet voor de titel, zoals voorheen. Alleen mogen we dit jaar Max Verstappen niet uitsluiten. Dat de Nederlander bulkt van talent, was wel geweten. Dit jaar is zijn wagen nog beter geworden en rijdt hij op een ongezien hoog niveau. Hamilton lijkt dan weer meer fouten te maken dan we gewoon zijn van hem. De enige zekerheid die F1 had de laatste jaren is verloren, Mercedes en Hamilton zullen het kampioenschap niet winnen met de vingers in de neus. De strijd in het kampioenschap ligt helemaal open, en voor het eerst in jaren is dat ook zo voor de constructeurs het geval. De volgende afspraak in de het tweegevecht is op 6 juni in Baku, opnieuw een stratencircuit. Tekst: Winter Soen en Jens Clement