Home > #Hoofdnieuws > Abarth: sixties model is inspiratiebron voor unieke Abarth 1000 SP

Abarth: sixties model is inspiratiebron voor unieke Abarth 1000 SP

De Abarth 1000 SP. De naam alleen al doet nog steeds de harten van de fans van het merk sneller slaan. Het ontwerp dateert van 1966. Het model vormde de inspiratiebron voor een nieuw project, exact 55 jaar later!

(foto’s: stellantis)

Mario Colucci ontwierp in 1966 de Abarth 1000 Sport Prototipo, een lichtgewicht maar desondanks een zeer krachtige spider. Slechts een beerkt aantal werden er gebouwd, zij zouden overal in Europa wedstrijden winnen. In 2009 lanceerde het Centro Stile een nieuw project, met het idee een sportwagen te bouwen, gebaseerd op de lijnen van de 1000 SP. In 2021, exact 55 jaar na de productie van het iconische sportwagen werd het project herboren en is er de unieke Abarth 1000 SP.

De Abarth 1000 SP neemt de principes over van het originele ontwerp: licht in vorm en gewicht, aerodynamisch en tenslotte: ergonomisch. Onder de huid zit er niet langer een buizenchassis maar wel een hybride frame met centrale koolstofvezelcel. Alles wordt aangedreven door een turbo viercilinder middenmotor (1742 cc) die 240 pk levert.

Tot vandaag werd er slechts één exemplaar gemaakt en die zal zijn verschijnling maken op verschillende evenementen met historische wagens als thema hebben. Het is uiteraard de bedoeling om met het model vooral…te pronken.