Home > #Hoofdnieuws > WRC Kroatië: wij spraken met Renaud Jamoul

WRC Kroatië: wij spraken met Renaud Jamoul

De prestatie van Sébastien Ogier in Kroatië was zonder meer indrukwekkend, maar iets verder in het algemene klassement zette een jongere Fransman een misschien nog wel straffere prestatie neer. Zijn naam? Adrien Fourmaux.

Foto: © Ford M-Sport

Naast de 25-jarige voormalige student geneeskunde zit onze landgenoot Renaud Jamoul en wij spraken hem na de wedstrijd in Kroatië.

“Het was voor ons allebei het debuut met een WRC-wagen van deze generatie, ik heb al ooit met de vorige generatie aan een rally deelgenomen. We hebben wel al een showrally met de Ford Fiesta WRC gereden, maar dat valt niet met het echte werk te vergelijken. Adrien was vooraf wel nerveus, logisch want we wisten geen van beide waar we ons aan moesten verwachten. Vrijdag hebben we dan ook voorzichtig aangepakt en het ritme stelselmatig opgebouwd. Het verschil met de mannen vooraan werd kleiner en zaterdag zijn we dan eigenlijk vol vertrouwen aan de dag begonnen. De eerste KP van de tweede dag lag Adrien heel goed en hij gaf aan te willen aanvallen… wat resulteerde in een tweede tijd, op twee seconden van Sébastien Ogier en dat over een lengte van 20 kilometer, niets dus. Tijdens de tweede passage hebben we dat nog eens overgedaan, maar dan op 1,1 seconde van Thierry Neuville. De rest van het weekend verliep dan eigenlijk, op één klein foutje na, zonder problemen, met een prachtige vijfde plek als resultaat.”

Hoe groot was de aanpassing?

“Enorm… alles gaat zoveel vlugger in een WRC dan in een WRC2. Je ritme moet omhoog, maar dat is zeker niet evident als je weet dat in Kroatië er ook nog eens meer informatie in de nota’s moest verwerkt worden, zoals couperen, niet couperen, vuil, gravel. Dat maakt de nota’s langer, terwijl je eigenlijk minder tijd hebt en toch alles verstaanbaar en bevattelijk moet houden. Het was een werk dat we samen hebben aangepakt en het is goed gegaan. Je merkt overigens aan de aanpak van Adrien dat hij student is geweest. Hij zoekt methodes, is rustig en gestructureerd.”    

Wat is het effect van dit resultaat op jullie programma?

“Wij rijden alle wedstrijden van het WRC 2021, maar we weten nog niet met welke wagen we waar gaan rijden. Het zal altijd met een Fiesta van M-Sport zijn, maar welke, de WRC of de WRC2 dat weten we nog niet. Wel heeft Malcolm Wilson te kennen gegeven dat hij ons deze week wil spreken over de rest van het seizoen, maar wij bepalen ons programma niet. We hebben wel laten zien wat je met een Fiesta nog kan, ook al beschikken Hyundai en Toyota zeker over meer middelen.”

Ieper, met WRC of WRC2?

“In mijn hart met een WRC, maar als negende of tiende starten in Ieper is geen cadeau. Ik weet hoe vuil de wegen kunnen zijn na enkele passages en als het regent is het al helemaal een drama. Dan is het misschien beter om te strijden met mensen die in dezelfde omstandigheden hun wedstrijd moeten afwerken.”