Home > #Hoofdnieuws > F1 2021: zien we dit jaar echt een strijd Hamilton versus Verstappen?

F1 2021: zien we dit jaar echt een strijd Hamilton versus Verstappen?

De start van het nieuwe 2021 Formule-1 seizoen wordt dit weekend gegeven en dat is meteen het laatste jaar onder de huidige regelgeving. Tevens kan Lewis Hamilton dit jaar zijn achtste titel binnenhalen, maar of een walk-over als in 2020 opnieuw mogelijk is, is maar de vraag.

(Foto: © F1 / Tekst: Winter Soen)

Er bestaat geen twijfel over het talent van Lewis Hamilton, de statistieken geven dit uitstekend weer: de meeste overwinningen, de meeste poleposities, de meeste podiums, zeven F1-wereldtitels en in elk F1-seizoen heeft hij minstens één GP gewonnen. Het pakket Mercedes-Hamilton is gewoon supersterk, net als Schumacher en Ferrari destijds of McLaren-Honda en Ayrton Senna. Sinds 2014 was Mercedes en Hamilton telkens dominant. Hamilton is over het algemeen te sterk, ook voor zijn teamgenoot. Bottas 2.0, Bottas met baard, Bottas zonder baard… Niks wat Bottas doet, brengt Lewis Hamilton uit evenwicht.

Sinds Australië 2017, waar Lewis Hamilton verwees naar Verstappen als “That guy”, voelt de paddock de spanning tussen beide toprijders. Verstappen heeft inderdaad in 2017 en 2018 enkele fouten gemaakt, maar hij blijft ondertussen groeien als rijder. Hij rijdt nu met veel meer maturiteit. In 2019 en 2020 reed hij zijn teamgenoten met de twee vingers in de neus naar huis en maakte het Mercedes bij momenten nog zeer moeilijk. Zo was hij in de tweede seizoenshelft van 2018 de tweede beste na Hamilton, in 2019 reed hij in wagen die eigenlijk enkel voor een vijfde plaats zou moeten strijden, toch naar een derde stek in het kampioenschap. 2020 was echter het jaar dat Max bewezen heeft dat hij er klaar voor is. In de twaalf races dat hij aan de finish kwam, stond hij elf keer op het podium en daarnaast eindigde hij in het kampioenschap niet zo gek ver van Bottas in de tweede Mercedes.

Na de testdagen zijn er nog veel onzekerheden, niemand weet of Mercedes nog zo dominant zal zijn als in 2020. Tevens weten we ook niet of Red Bull dicht genoeg zal komen om de strijd om de zege altijd aan te gaan. Wat zeker is, is dat Red Bull en Honda dit jaar alles op alles zetten. Naast Max zien we Sergio Perez, de ervaring die Perez heeft is van extreme waarde voor het team uit Milton Keynes. In de race is hij vaak zeer goed, onder meer omdat hij zijn banden uitstekend beheert. Dat zou strategisch heel belangrijk kunnen zijn voor Red Bull, om zo kunnen meer druk op Mercedes uit te oefenen.

Dit jaar kunnen we dus echt strijd tussen Hamilton en Verstappen zien. De ene is op jacht naar zijn achtste titel, de andere is op jacht naar zijn eerste. Zou de fakkel dit jaar al doorgegeven worden?