Home > F1 > F1 2021 Road to Bahrein: McLaren

F1 2021 Road to Bahrein: McLaren

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ custom_padding=”7px|||||”][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Op 26 maart gaat het allemaal weer van start, door coronaperikelen echter nog steeds niet in Australië, zoals jarenlang de gewoonte. Deze keer mag Bahrein het Formule 1 seizoen 2021 openen. Om iedereen bij de les te houden maakt Autosportwereld.be voor u opnieuw een beknopt overzicht van de teams en hun rijders. We komen stilaan aan de laatste teams, vandaag McLaren.

Foto’s: ©McLaren

McLaren kende enkele lastige jaren, maar het team lijkt terug op weg naar de hoogste plek in F1. Vorig jaar kon het team derde eindigen in het kampioenschap, dat lukte met rijders Lando Norris en Carlos Sainz. Die laatste trok naar Ferrari, zijn vervanger is minstens even goed: Daniel Ricciardo. De Australiër brengt ervaring naar de Britse renstal, en dat is precies wat ze nodig hebben.

De geschiedenis

In 1964 zag het team van Nieuw-Zeelander Bruce McLaren het licht. Eerst als “privé” team met wagens van andere constructeurs, maar vanaf Monaco 1966 met een eigen constructie. De eerste zege van Bruce McLaren in de eigen wagen volgde twee jaar later, in een race buiten kampioenschap op Brands Hatch. Na zijn dood, een ongeval met een sportwagen tijdens een testdag in 1970, ging het team verder en werd een van de topteams op de grid. Emerson Fittipaldi in 1974 en James Hunt in 1976 werden wereldkampioen. In 1980 fusioneerden ze met het F2 team van Ron Dennis en brak een bijzonder succesrijke periode aan met de MP4. Die begon met de wereldtitels van Niki Lauda (1984) en Alain Prost (1985) en liep door tot het dubbelkampioenschap van Mika Hakkinen (1998 en 1999).

Sinds het jaar 2000 werd slechts één wereldtitel gewonnen: in 2008 was het Lewis Hamilton die de laatste titel voor McLaren heeft binnengehaald. McLaren deemsterde de laatste jaren wat weg, en was lang niet meer zo succesvol als vroeger. Het dieptepunt was er in 2017 toen beide rijders (Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne) 16de en 17de eindigden in het kampioenschap. Daarna is de weder opmars begonnen, vorig jaar kon het team derde eindigen in het constructeurskampioenschap. Dat zal opnieuw het doel zijn voor komend seizoen.

Het team in 2021

McLaren viel tijdens de wintertesten in Bahrein op. De wagen had een opvallende achterdiffuser. Het team wist de regelgeving als slimste te handhaven en kon een diffuser ontwerpen die een pak lager komt dan de andere teams. Hierdoor zou de F1-bolide van McLaren een stuk minder downforce verliezen. Koppel dat aan de nieuwe Mercedes krachtbron die de vorige jaren zijn sterkte bewees, dan weet je dat McLaren er goed voor staat.

Het team haalde ook een nieuwe toprijder met Daniel Ricciardo. De Australiër weet hoe je een race moet winnen, dat lukte hem al zeven keer, iets wat bij McLaren nog ontbrak. De jonge Lando Norris heeft al bewezen een toprijder te zijn maar naast Daniel zal hij veel bijleren. Als het van ons afhangt is McLaren het team om naar uit te kijken dit jaar.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2021/03/DanielRicciardo.jpg” title_text=”DanielRicciardo” _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default” custom_padding=”|27px||||”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”]

Daniel Ricciardo zal voor het eerst uitkomen voor McLaren. De intussen 31-jarige Australiër reed al een voor aantal topteams, nu doet hij daar nog McLaren daarbij. Hij heeft een goed moment uitgekozen want McLaren lijkt de sterkste vorm van zichzelf in jaren te zijn. Het hoofddoel is podium in het constructeurskampioenschap, maar Daniel zal toch hopen op een overwinning in 2021.

De statistieken:
Geboren in 1989 . GP’s: 173 | pole’s: 3 | zeges: 7 (eerste: Canada 2014)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2021/03/LandoNorris.jpg” title_text=”LandoNorris” _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”]

Lando Norris rijdt voor een derde seizoen met McLaren. De Brit werd vorig jaar negende in het kampioenschap. In Oostenrijk kon hij zijn eerste F1-podium behalen, de 21-jarige zal ook dit jaar dromen van een podium

De statistieken:
Geboren in 1999. GP’s: 26 | podiums: 1

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]