Home > Circuit > Vaarwel, Sabine Schmitz

Vaarwel, Sabine Schmitz

Sabine Schmitz, de koningin van de Nürburgring, heeft ons op 51-jarige leeftijd verlaten. In een bepaald opzicht was ze een echte legende.

foto: ©Jospi76 op wikipedia.de onder CC BY-SA 2.0

Iedereen die wist wat racen inhield, die kende haar wel. Sabine Schmitz werd geboren in 1969 en groeide met haar zussen op in het nabij de Nurburgring gelegen Hotel Tiergarten. Wie al eens ging eten in de “Pistenklause”, wat vele teams deden, die passeerde haar deur. Sabine volgde een opleiding in de horeca en werd ook sommelier. Later zou ze zelf een bar-restaurant openen, “Fuchsrohe”, vernoemd naar haar favoriete bocht op het circuit.

De Nurburgring zou een integraal deel van haar leven worden. Ze racete er, reed er de “Ringtaxi” waarmee mensen hun circuitdoop konden krijgen en werd er testrijdster voor BMW en Mercedes. In 1996 werd ze de eerste vrouw die de befaamde 24 Uren van de Nurburgring won en in 1998 de eerste vrouw die het begeerde VLN kampioenschap (een competitie die enkel op de Nurburgring plaats heeft) pakte. Ze was mede-oprichtster van het ondertussen iconische Frikadelli Racing, haalde een helicopter vliegbrevet en maakte TV optredens. Iedereen herinnert zich wel de beroemde aflevering van Top Gear waar ze met een Ford Transit bestelwagen op seconden na de tijd evenaarde die Jeremy Clarkson er zette met…een Jaguar. Op een identieke Jaguar versloeg ze Clarkson trouwens met 40 seconden!

Haar ongeëvenaarde kennis van het circuit, ook wel “De Groene Hel” genoemd, leverde haar de bijnaam “koningin van de Nurburgring” op. In juli 2020 maakte ze op haar facebookpagina bekend dat ze sedert 2017 tegen een hardnekkige kanker vocht. Ze was ervoor in behandeling en naar eigen zeggen “aan de beterhand”. Helaas kwam er een terugval en op dinsdag 16 maart overleed Sabine Schmitz. Ze was 51 jaar oud.

De wereld van de autosport rouwt eens te meer. Autosportwereld.be wil zich hierbij aansluiten en wenst haar familie en vrienden alle sterkte toe.