Home > Moto > MotoGP > MotoGP: dit waren de officiële testdagen

MotoGP: dit waren de officiële testdagen

Jack Miller besloot de voorbereidende tests op Losail (Qatar) voor de MotoGP als snelste van het pak. Een overzicht

(foto’s: ©motogp.com)

Uiteindelijk kozen 29 rijders de baan. Zijn tijd, een nieuwe recordtijd trouwens voor het circuit in Qatar, zette Jack Miller met de fabrieks-Ducati op woensdag. Naar het einde van de week kreeg het MotoGP circus te maken met het euvel dat ook de F1 plaagde: wind en zand op de piste.

Met zijn kanontijd hield Miller het fabrieksteam van Yamaha achter zich. Vinales en Quartararo schoven aan met respectievelijk zes en acht honderdste achterstand op de 1’53″244 van Miller. Dan volgden Morbidelli en de “privé” Yamaha van het Petronas SRT team en de andere fabrieks-Ducati van Francesco “Pecco” Bagnaia. Yamaha staat er als een huis en Ducati, die zijn terug!

Zeker waard om te vermelden is de zesde tijd van Aleix Espargaro met de Aprilia, een hart onder de riem van team Gresini na het recente overlijden van teambaas Fausto Gresini. Wereldkampioenen Joan Mir en de fabrieks-Suzuki, die teambaas Brivio verloren aan de F1, tekenden voor een eerder lauwe zevende plaats maar Mir heeft vertrouwen en mikt op een lang 2021 seizoen. Suzuki en Mir worden door de meesten dan wel degelijk als absolute titelkandidaten gezien want zij mikken op race pace en het betere bandenmanagement. Twee factoren die in MotoGP cruciaal zijn.

Honda: tasten in het duister

Vermelden we zeker dat de top 11 van de 29 testers hun chrono zetten in de 1’53” tijdenvork. Het ligt dus kort bij elkaar, zoals steeds. Toch moeten we zakken naar een tiende plaats om de eerste Honda te zien: de Repsol fabrieksmachine van Pol Espargaro. Hij levert zeven tienden in op het ritme van Miller. Teambaas Puig hield zoals steeds de kaken stijf op elkaar. Meer dan wat geneuzel over het feit dat ze “tevreden zijn” en dat “er data kon worden verzameld” kwamen we niet te weten. Deze week kwam nog het bericht dat Marc Marquez nog steeds sukkelt met de schouder maar nu volop werkt om binnen twee weken op de Honda te zitten.

Wie ziet u dan niet als u dit lijstje van de top 20 overloopt? Luca Marini, 21ste met de SKY VR46 Ducati, Lecuona en Petrucci, ver terug op de KTM machines. KTM kwam misschien wel als zwakste team uit de test. De rest van de posities werd opgevuld met testrijders en testmachines.

Komende week testen nog de Moto2 deelnemers, het wordt dus uitkijken naar het debuut van onze landgenoot Barry Baltus. De volgende afspraak is dan al 28 maart en de MotoGP van Qatar, de openingswedstrijd van het 2021 seizoen.