Home > #Hoofdnieuws > F1 2021 Road to Bahrein: Williams

F1 2021 Road to Bahrein: Williams

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”]

Op 26 maart gaat het allemaal weer van start, door Corona perikelen echter nog steeds niet in Australië, zoals jarenlang de gewoonte. Deze keer mag Bahrein het Formule 1 seizoen 2021 openen. Om iedereen bij de les te houden maakt Autosportwereld.be voor u opnieuw een beknopt overzicht van de teams en hun rijders. Beginnen doen we met de hekkensluiter van 2020: het Williams F1 team.

(foto’s: ©williamsf1)

Het seizoen 2021 begon eerder beschamend voor Williams. Hun geplande voorstelling van de nieuwe wagen, in “augmented reality”, werd gehackt en gelekt op sociale media. Afbeeldingen van de nieuwe kleurzetting werden dan maar haastig online gezet. Het is onduidelijk wat 2021 zal brengen voor de Britse renstal. Er waren immers nogal wat veranderingen binnen het team. De familie Williams, met eerst Frank en dan vorig jaar ook dochter Claire, stapte uit het familiebedrijf. Investeringsgroep Dorilton Capital is de nieuwe eigenaar van het team. Jost Capito werd aangesteld als CEO. De voormalige topman van Volkswagen haalde zijn F1 adelbrieven bij Sauber en recenter bij McLaren. Wat hij voor Williams kan betekenen is nog onduidelijk.

De geschiedenis

De laatste jaren van de Williams-familiedynastie was het team duidelijk ver verwijderd van zijn gloriedagen. Ooit, van midden jaren 80 tot de jaren 90, domineerde Williams de Formule 1 in combinatie met de Ford Cosworth, Honda en Renault motoren. De visie van stichter Frank Williams en de uitstekende technische keuzes van o.a. hoofdontwerper Patrick Head, brachten wereldtitels voor Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Alain Prost, Nigel Mansell, Damon Hill en Jacques Villeneuve, naast tientallen zeges, ook voor andere rijders als Reutemann, Regazonni, Coulthard, Montoya, Ralf Schumacher en zelfs…Pastor Maldonado! Meer over de geschiedenis van Williams kan u HIER vinden.

Het team in 2021

De Williams FW43B dan. De typeaanduiding maakt het al duidelijk: het is een evolutie van de wagen uit 2020 en de Mercedes-AMG F1 M12E motorgroep is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel waarover het team verder kon beschikken. Voor het overige zijn er kleinere wijzigingen, aan de voorvleugel en wat andere minimale aerodynamische details. Russell en Latifi bleven aan boord als rijders, evenals Jack Aitken en Roy Nissany als testrijders terwijl er ook voor de Britse Jamie Chadwick een kleine testrol is weggelegd. Vorig seizoen pikte Williams, vanuit een grote achterstand, weer aan met de staart van het veld. Afwachten dus of ze in 2021 nog iets verder kunnen oprukken en punten kunnen halen.

 

De rijders in 2021

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2021/03/George-Russel-Williams.jpg” title_text=”George Russel Williams” _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”]

George Russell bleef en daarmee heeft Williams wellicht een grote troef in handen. De prestaties van “mister Saturday”, die vorig seizoen keer op keer de Q2 haalde, liegen er niet om. Russell toonde met zijn eenmalige optreden voor Mercedes op het einde van het seizoen dat hij absoluut tot het F1 winnaarsclubje hoort.

De statistieken:
geboren in 1998 | GP3 kampioen in 2017, F2 kampioen in 2018 | GP: 38 – pole: 0 (beste: 2de) – zeges: 0 (beste: 9de)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://www.autosportwereld.be/wp-content/uploads/2021/03/Nicolas-Latifi-Williams.jpg” title_text=”Nicolas Latifi Williams” _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.1″ _module_preset=”default”]

Nicholas Latifi bleef ook. De laatbloeier uit Canada brak nog niet veel potten en zijn missie is en blijft: dichter in de buurt van teamgenoot Russell komen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan!

De statistieken:
geboren in 1995 | F2-vicekampioen in 2019 | GP: 17 – pole: 0 (beste: 15de) – zeges: 0 (beste: 11de)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]