Home > #Hoofdnieuws > Monte-Carlo 2021: Tänak leidt, Belgen goed gestart

Monte-Carlo 2021: Tänak leidt, Belgen goed gestart

De Monte-Carlo is van start gegaan en het was duidelijk dat Ott Tänak zin had in het nieuwe seizoen. De Est won de beide proeven op donderdag en leidt in zijn Hyundai i20 WRC met 3,3 seconden bonus op zijn dichtste achtervolger Kalle Rovanperä, de beste Toyota-rijder. Van Belgische zijde waren er al enkele mooie prestaties en de samenwerking tussen Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe lijkt relatief goed begonnen.

Foto: © Hyundai Motorsport

De condities waren erg moeilijk, maar de wagen is veel stabieler in vergelijking met afgelopen seizoen”, vertelde de Est Tänak na de proeven in de mediazone van Gap. Tänak startte zeer sterk en leidt dus na de eerste dag, voor Rovanperä en Evans.

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe zijn vierde, op 16 seconden van de leiders, maar beide partijen leken tevreden met de eerste samenwerking. “De start was relatief goed, maar we hebben problemen met de intercom”, vertelde Neuville na KP2. “Martijn heeft zijn werk prima gedaan en we zijn bewust wat voorzichtiger gestart.

Ook Martijn Wydaeghe was tevreden: “Het was goed, er was een prima teamgeest in de wagen en we weten dat we hier en daar nog iets moeten bijsturen.”

Belgen goed gestart

In WRC2 leidt Andreas Mikkelsen in zijn Toksport Skoda Fabia voor Adrien Fourmaux en onze landgenoot Renaud Jamoul (M-Sport Ford). Zij hebben 8,9 seconden achterstand op de Noor en reden vooral een zeer sterke tweede proef van de dag, met een prima bandenkeuze.

In WRC3 zijn onze landgenoten goed gestart, met een regelmatige Cedric De Cecco die in zijn Skoda als vierde volgt achter het Franse trio Rossel, Ciamin en Bonato, alle drie in een Citroën C3 R5.De Cecco werd in KP2 echter door een tragere deelnemer voor hem gehinderd en verloor wat tijd.

Davy Vanneste (Citroën C3 R5) is mooi zesde, alleen Cedric Cherain (Skoda Fabia) heeft al wat tijd moeten toegeven. De Luikenaar startte prima met een derde plek in KP1, maar in KP2 liep het fout, Cherain reed lek en hij verloor meer dan drie minuten. “Morgen is een andere dag“, was zijn filosofische reactie.

Kevin Abbring en Pieter Tsjoen (VW Polo GTi) volgen net achter de top 3 in WRC3, net voor Cedric De Cecco. Kevin Abbring en Pieter Tsjoen (VW Polo GTi) volgen net achter de top 3 in WRC3, net voor Cedric De Cecco. Nog in de clan van PTR konden de beide Renault Clio de KP2 niet rijden, zij krijgen een normtijd na een ongeval, maar Benoit Verlinde reed in KP2 wel de snelste tijd in RC5 en leidt dus de klasse. Tim van Parijs is derde, maar reed wel lek.

De verslagen van de proeven:

Monte-Carlo 2021: Tänak wint, Suninen crasht

Monte-Carlo 2021: Tänak onstopbaar

Morgen staan er vijf proeven op het menu, met start om 6u08.