Home > #Hoofdnieuws > Dakar 2021: De Villiers wint, strijd om eindzege wordt duel

Dakar 2021: De Villiers wint, strijd om eindzege wordt duel

Daar waar de dagzege in de vijfde rit van de Dakar naar de Zuid-Afrikaanse outsider Giniel De Villiers in zijn Toyota Hilux ging, is de strijd om de eindzege nu echt tot een duel herleid. Stéphane Peterhansel heeft in zijn MINI na een zware etappe nog goed 6min11 bonus op Nasser Al Attiyah (Toyota), terwijl Carlos Sainz (MINI) al op 48 minuten volgt. De Spaanse ex-winnaar is verre van zeker van zijn derde plek, want maar liefst vier concurrenten volgen op minder dan 30 minuten van de MINI-rijder.

Foto: ASO/Dakar – Frédéric Le Floc’h / DPPI

Vanaf de eerste meters werd de vijfde rit van de Dakar, van Riyadh naar Al Qaisumah, een tocht vol incidenten. Al net voorbij de start crashte de jonge Zuid-Afrikaan Henk Lategan (Toyota) en de nummer vier in de stand werd met een gebroken sleutelbeen naar het hospitaal gebracht. Ook andere favorieten raakten al snel in de problemen, waaronder de nummers zes en zeven in de stand, met name Mathieu Serradori (Century) en Sébastien Loeb (BRX). Serradori en en zijn Belgische corijder Fabian Lurquin kenden pech en moesten wachten op assistentie om verder te kunnen, daar waar Loeb duidelijk problemen kende met de navigatie en meer dan een uur verloor. Ook Carlos Sainz (MINI) verloor nog eens een kwartier. Vader en zoon Imschoot zijn nu de beste Belgen in de Dakar.

Open strijd op twee wielen

Bij de motoren blijft de wedstrijd uitermate onvoorspelbaar, met een nieuwe ritwinnaar, de Argentijn Kevin Benavides (Honda) die meteen de vijfde leider in evenveel dagen wordt. De hele top 10 volgt overigens op minder dan een kwartier van de leider. Walter Roelants reed weer een degelijke rit.

Morgen, vrijdag, staat een pure zandetappe op het menu met heel veel navigatie en dat over 485 kilometer tegen de chrono. Zaterdag volgt dan de enige rustdag van deze Dakar.