Home > #Hoofdnieuws > F1 Sakhir: Sergio Perez pakt eerste zege in F1 na dolle race

F1 Sakhir: Sergio Perez pakt eerste zege in F1 na dolle race

Foto ©: BWT Racing Point F1 team

Voor de tweede week op een rij was het circuit van Sakhir het strijdtoneel van de F1-rijders. Het werd een chaotische race, maar wel een om duimen en vingers bij af te lekken. Crash Verstappen en Leclerc in de eerste ronde. Geblunder bij Mercedes zorgde ervoor dat zowel Russell als Bottas maar net in de punten eindigden. Uiteindelijk was het Sergio Perez die zijn eerste zege pakt in F1. De Mexicaan had een ‘ruime’ voorsprong op Esteban Ocon die tevens ook zijn eerste podium in F1 pakt. Lance Stroll maakte het feestje bij Racing Point compleet met zijn derde plaats.

Chaotische start

George Russell kwam als snelste uit de startblokken, de Brit ging meteen voorbij zijn ploegmaat. Valtteri Bottas nam een slechte start en na amper een paar bochten reden Bottas, Perez, Verstappen en Leclerc naast elkaar. Het kon niet anders dan slecht aflopen. Sergio Perez draaide vroeg in en Charles Leclerc kon zijn wagen aan de binnenkant niet wegtoveren, aanraking tussen beide wagens. Max Verstappen kon ze ook niet meer ontwijken en vloog de bandenmuur in, net als Leclerc. Sergio Perez had schade en moest pitten.

Bottas was opnieuw niet goed weg bij de herstart en verloor meteen zijn tweede positie aan Carlos Sainz, maar nam die enkele bochten later terug. Verder in de punten werd er nog niet veel van positie gewisseld. Voor de mannen achter de Mercedes-rijders was het de uitgelezen kans om een podium te rijden. Na vijftien ronden had Carlos Sainz de beste papieren voor die derde plek. Hij werd wel op de hielen gezeten door Daniel Ricciardo in zijn Renault.

Weinig spanning halfweg

Halverwege de race had George Russell zijn voorsprong verder uitgebouwd tot drie seconden op Valtteri Bottas. De leider koos om als eerste te stoppen en ging verder op de harde band. De meeste rijders hebben langer dan verwacht met hun eerste set banden gereden en konden zo gaan voor de one stop. Na de pitstop was de voorsprong van Russell vergroot naar acht seconden. Voor de jonge Brit zag het er goed uit. Sergio Perez die in de eerste ronde al moest pitten vanwege het incident was bezig aan fantastische inhaalrace. Op de harde band rolde de Mexicaan rijder voor rijder op en na 60 ronden reed hij al terug op derde plaats.

Drama voor Meredes

Nadat Jack Aitken zijn vleugel verloor na een klein incident in de laatste bocht kregen we een SC. Signaal voor de rijders om nog eens te pitten. Mercedes koos ervoor om de rijders meteen na elkaar te laten pitten. George Russell kreeg weliswaar de banden van Vallteri Bottas op zijn wagen, een grote blunder van Mercedes. De Fin moest nog langer wachten tijdens de pitstop en kreeg geen nieuwe banden omdat het de verkeerde waren. Bottas kwam opnieuw buiten op zijn harde band en Russell moest opnieuw pitten. Resultaat: Bottas op vier en Russell op vijf.

Sergio Perez reed aan de leiding op zijn oude harde band achter de SC. De Mexicaan werd gevolgd door Ocon en Stroll die wel op versere banden reden. De beide Mercedes-rijders hadden dus nog heel wat werk voor de boeg. Sergio Perez nam een goede start en kreeg Ocon meteen op 1,5 seconden. Na een foutje van Bottas kon Russell profiteren en met een prachtige inhaalbeweging passeerde hij Bottas. Rusell had zijn duivels ontbonden en nam meteen ook de derde plek van Stroll over. Een ronde later moest ook Esteban Ocon voor de bijl. De Mercedes-rijder kon beginnen aan zijn jacht op Sergio Perez.

Pech blijft komen voor Russell,

Op tien ronden van het einde zat Russell met een lekke band. De jonge Brit kwam binnen voor nieuwe banden, maar zijn race was gedaan. Groter kan de pech niet zijn. Sergio Perez kreeg de overwinning in zijn schoot geworpen. De Mexicaan legde een fantastische inhaalrace af en was op Russell na de snelste van het pak. Aan het einde van het seizoen neemt de Mexicaan hoogstwaarschijnlijk afscheid van Formule 1.

De tweede plek was vandaag voor Esteban Ocon, voor de Fransman is dit ook het eerste podium uit zijn carrière. Lance Stroll kon in de laatste ronde nog net Carlos Sainz afhouden en zorgde voor twee Racing Points op het podium. Carlos Sainz zal ook balen en moet tevreden zijn met plaats vier. Daniel Ricciardo werd vijfde net voor Alex Albon, die voor de enige punten bij Red Bull zorgde. Daniil Kvyat werd zevende kort gevolgd door beide Mercedes-rijders. Valtteri Bottas werd achtste en Russell pakt zijn eerste punten in F1, maar zal ongetwijfeld enorm ontgoocheld zijn. Bij Mercedes moet er ernstig gepraat worden over het geblunder van vandaag. Lando Norris graait nog het laatste punt mee.

Reacties top drie:

  • Sergio Perez: “Ik ben echt sprakeloos. Ik hoop dat ik niet aan het dromen ben. Ik heb zoveel nagedacht over dit moment. Na de eerste ronde dacht ik dat mijn race gedaan was, maar we hadden fantastische snelheid. Wat volgend jaar gebeurt, heb ik niet in handen, maar ik wil blijven rijden.”
  • Esteban Ocon: “Ik was aan het wenen toen ik over de streep reed. We hebben hard gewerkt, bleven gemotiveerd en we speelden het uiteindelijk klaar. Loon naar werk. Daniel heeft tot nu toe een heel goed seizoen achter de rug, maar ik ben het verschil kleinder aan het maken. Dit podium is de kers op de taart.”
  • Lance Stroll: “Fantastisch resultaat voor het team. Een deel van mij is wel ontgoocheld omdat ik vandaag ook kansen zag. Ik heb er alles gedaan wat ik kon, maar ik moest Esteban laten gaan. Geweldig voor Sergio dat hij vandaag kan winnen.”

Uitslag race:

You may also like
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
F1 Spa: bekende koppen in de paddock