Home > Moto > MotoGP > Moto3: wereldtitel voor “superman” Albert Arenas

Moto3: wereldtitel voor “superman” Albert Arenas

Moto3 maakte zijn naam van felbevochten kampioenschap helemaal waar in deze afsluitende race van het 2020 seizoen. De zege was voor Raoul Fernandez (Red Bull Ajo KTM) maar het was Albert Arenas die zich in het achtervolgende peloton naar de wereldtitel klauwde.

Voor Raoul Fernandez leek het eenvoudig. Hij spurtte weg vanuit pole en sloeg een in Moto3 zelden gezien gat met de achtervolgers. Op de lijn hield hij acht seconden over en pakte een soevereine zege. Achter hem eindigde Dennis Foggia (Leopard Racing), auteur van een geweldige inhaalrace na een dubbele long-lap penalty. De derde trede werd bezet door Jeremy Alcoba (Kömmerling Gresini Moto3), de rookiekampioen die zijn eerste algemene podium pakte.

Maar alle aandacht ging uiteraard naar de posities daarachter. Tony Arbolino (Rivacold Snipers Honda) lukte quasi het onmogelijke. Hij kwam vanuit een verre 27ste startplek, kerfde zich een weg door het veld en passeerde zelfs zijn rivalen om uiteindelijk op een vijfde plaats te eindigen. Het was niet genoeg maar hij werd wel de vicewereldkampioen Moto3, en dat staat mooi op het cv dat Arbolino meeneemt naar de Moto2 volgend seizoen.

Ai Ogura (Team Asia Honda) hield vroeg in de race de schijn op. De Japanner kwam eerst agressief opzetten maar werd daarna verzwolgen door de achtervolgende groep. Daarin kreeg hij het noch rechtstreeks aan de stok met puntenleider Albert Arenas (Gaviota Aspar Team KTM) die veel risico’s nam en uiteindelijk nog afzakte naar een twaalfde plaats. Maar 174 punten was voldoende, daarmee hield hij 4 punten over op Arbolino, vicekampioen, en eveneens 4 punten op Ogura, die uiteindelijk derde werd in het kampioenschap. De titel was dus definitief voor Albert Arenas, ondanks de risico’s, de track limit waarschuwing en een bijna val.

Barry Baltus (PruestelGP KTM) klom op een gegeven moment naar de 10de plaats maar kon geen weerstand bieden aan de terugkeer van zwaargewichten als Arbolino, Masia, Foggia, Binder en McPhee later in de race. Opnieuw eindigt Baltus, na een mooie race, net buiten het puntengebied op de 16de plaats.