Home > #Hoofdnieuws > IMSA: Porsche stopt in LMGT, Vanthoor blijft in de VS

IMSA: Porsche stopt in LMGT, Vanthoor blijft in de VS

Porsche stopt zoals geweten met het LMGT programma in IMSA. Het Duitse merk was zeven jaar actief in de Amerikaanse uithoudingsracerij, met als één van de hoogtepunten de titel in 2019 van onze landgenoot Laurens Vanthoor. Vanthoor blijft hoogstwaarschijnlijk met Porsche in de VS racen, dat liet hij weten aan autosportwereld.be.

Foto’s: © Porsche Motorsport

Afgelopen weekend sloot Porsche met een 1-2 in Sebring zeven seizoenen Amerikaanse LMGT-racerij af. Samen met Core Motorsport reden de beide 911 RSR naar de dubbel na een eerder moeilijk seizoen, een seizoen waarin ook het afscheid aan de top GT-klasse werd aangekondigd. Het begon overigens allemaal even sterk in 2014 in wat toen nog het Tudor United SportsCar Championship was. Nick Tandy, Richard Lietz en Patrick Pilet wonnen de eerste race waaraan het merk in 2014 deelnam, de 24 Hours of Daytona, uiteraard in de klasse GTLM. Enkele weken later zegevierden Michael Christensen, Jörg Bergmeister en Patrick Long in Sebring. Op het einde van het seizoen won Porsche prompt de construteurstitel.

Algemene winst…

Een jaar later zorgden Nick Tandy, Patrick Pilet en Richard Lietz voor een ware stunt door de algemene zege te behalen in Petit Le Mans. Ze reden met de 911 in zeer natte omstandigheden naar winst voor de diverse prototypes. Het was de eerste maal in 12 jaar dat zoiets gebeurde in de Amerikaanse uithoudingsracerij. In 2003 won het kwartet Bückler-Schroim-Bernhard-Bergmeister de 24 uur van Daytona voor de verzamelde concurrentie… in een Porsche 996 GT3-RS. Op het einde van 2015 won Porsche alle titels, waaronder de rijderstitel voor de Fransman Patrick Pilet.

Porsche wint Petit Le Mans algemeen

In 2016 verandert de naam van het kampioenschap naar IMSA WeatherTech SportsCar Championship en na drie seizoenen zou het meest succesvolle jaar voor Porsche in de VS volgen. Het duo Laurens Vanthoor en Earl Bamber helpen Porsche in 2019 aan de titel bij de teams en constructeurs en ze winnen zelf als #bamthor ook het kampioenschap voor de rijders.

Vanthoor blijft bij Porsche in de VS

Ik voel met zeer goed bij Porsche in de VS”, vertelt Vanthoor die in 2017 bij Porsche in de VS aankwam en er naast zijn titel ook vijf zeges behaalde. “Ik zal waarschijnlijk in de GTD-categorie gaan racen”, weet de Limburger die recent met zijn gezin weer in ons land kwam wonen. De beslissing van Vanthoor is ook ingegeven door de mogelijke plannen van Porsche om op termijn weer een prototype te bouwen. “Ik zal trouwens dit seizoen nog de finale van de Intercontinental GT Challenge rijden, in Zuid-Afrika”, vertrouwt hij ons nog toe. Vanthoor leidt het kampioenschap, maar met amper één punt voorsprong op zijn dichtste rivalen, merkgenoten Campbell, Jaminet en Pilet. Overigens maken ook Fred Vervisch (Audi) en Maxime Soulet (Bentley) ook nog kans op de titel. Afspraak in Kyalami op 12 december.

Porsche GT Team: Laurens Vanthoor, Earl Bamber (l-r)