Home > Moto > MotoGP > MotoGP: Mir kampioen. In Moto2 en Moto3 gaat strijd verder.

MotoGP: Mir kampioen. In Moto2 en Moto3 gaat strijd verder.

Slechts één kampioenschap werd deze namiddag definitief beslist op de omloop van Valencia. De MotoGP koningsklasse kroonde er zijn nieuwe kampioen: de 23-jarige Spanjaard Joan Mir. Hij schenkt zijn werkgever Suzuki een nieuwe rijderstitel na een pauze van…20 jaar!

foto: ©motogp.com

Het jaar 2000. Er werd de start van een nieuw millenium gevierd. Valentino Rossi maakte zijn debuut in de 500cc en Kenny Roberts Jr. haalde voor Suzuki de wereldtitel binnen in de WK. Zo lang was het dus al geleden sinds Suzuki nog eens de grootste beker binnen haalde. In 2020 lukte dat Joan Mir.

Voor Mir werd het een zenuwslopende maar uiteindelijk relatief gemakkelijke race. Hij zag zijn uitdager Quartararo (Petronas Yamaha) al in de tweede bocht van de wedstrijd wijd en ver buiten de baan gaan. Hij haakte zich in achtste positie aan een groepje en hield een oog op zijn enige andere tegenstander: zijn land- en teamgenoot Alex Rins. En vanaf dan was het kwestie het hoofd koel en de race onder controle te houden. Vooraan deed Morbidelli (Petronas Yamaha) wat hij moest doen: winnen. Hij ging het duel aan met een niet aflatende Jack Miller (Pramac Ducati) en haalde de zege op de lijn. Maar het was onvoldoende om zijn titelkansen open te houden. Alex Rins dan nog. Die vocht met Pol Espargaro (Red Bull KTM), zag Nakagami (LCR Honda) en Zarco (Reale Avintia) neergaan, bood weerstand aan Miguel Oliveira (Tech3 KTM) en eindigde als vierde. Maar Rins had minstens een tweede plaats nodig…

De titel ging dus naar Joan Mir, pas aan zijn tweede MotoGP seizoen bezig en dus één van de minst ervaren rijders in de MotoGP. Hij is een eerste product van de carrièreladder die door MotoGP promotor Dorna werd opgezet met een passage doorheen de Red Bull Rookies Cup, Moto3 (kampioen in 2017) en Moto2 naar de koningsklasse. Het betekent dat Mir alleen nog maar kan groeien. Een mooi vooruitzicht voor de 2021 campagne.

Moto2: Jorge Martin spelbreker in titelstrijd

Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46 Kalex) leek lang op weg naar een welkome zege die hem opnieuw in de kampioenschapsstrijd zou brengen. Hij hield lang Di Giannantonio (MB Conveyers Speed Up) af. Toen die uiteindelijk de leiding overnam, om na enkele ronden tegen de grond te gaan, leek de weg naar de zege open te liggen voor Bezzecchi. Maar dat was buiten Jorge Martin (Red Bull KTM Ajo) gerekend, die nog zeer snel en aanvallend uit de hoek kwam en de zege pakte voor Hector Garzo (Flexbox HP 40 Kalex). Bezzecchi, uiteindelijk derde, blijft met 171 punten mathematisch nog in de run maar moet op een klein mirakel rekenen om nog aanspraak op de titel te kunnen maken. De geblesseerde Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS Kalex) reed een heroïsche wedstrijd naar de twee punten van de 14de plaats en blijft met 180 punten de dichtste achtervolger van puntenleider Enea Bastiannini (Italtrans Racing Kalex), 194 punten maar vandaag pas zesde. Ook nog in het spel blijft Luca Marini (SKY Racing Team VR46 Kalex), met 176 punten na zijn vijfde plaats vandaag.

Moto3: Arbolino breekt kampioenschap open

Tony Arbolino (Rivacold Snipers Honda) snoepte in de eindfase van de wedstrijd een schijnbaar zekere zege af van Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo). Fernandez bevond zich in een kopie-plak scenario van vorige week. Nadat de Japanners Toba en Suzuki elkaar er uit reden vooraan, erfde Fernandez een ruime leiding. Maar Arbolino bleef aandringen, reeg de snelste rondes aan elkaar en reed het gat dicht. Fernandez betaalde er uiteindelijk de prijs voor: Arbolino won en Garcia (Estrella Galicia 0,0 Honda) glipte nog naar een tweede plaats. Dat betekende dat Arbolino nu plots terug komt tot op 12 punten van kampioenschapsleider Albert Arenas (Aspar KTM). Die werd vierde en vergroot lichtjes zijn voorsprong op Ai Ogura (Team Asia Honda), slechts achtste vandaag. Met Arenas (170 punten), Ogura (162) en Arbolino (169) gaan er drie titelkandidaten naar de laatste race in Portugal. Nog even vermelden dat onze landgenoot Barry Baltus een verdienstelijke 19de plaats haalde.