Home > Moto > MotoGP > MotoGP: Yamaha bestraft en ander nieuws uit Valencia

MotoGP: Yamaha bestraft en ander nieuws uit Valencia

Yamaha, als constructeur, evenals Monster Energy en Petronas als teams, krijgen een puntensanctie in het kampioenschap wegens het “niet volgen van de opgelegde protocols inzake technische wijzigingen“.

foto: motogp.com

Naar verluidt zou Yamaha na de openingsmanche van het kampioenschap een batch aan slechte kleppen hebben vervangen door andere kleppen van een andere leverancier. Dat gebeurde zonder overleg met de FIM (Federation International Moto). Daardoor verliest Yamaha Motor Company nu bij de constructeurs 50 WK punten. Het fabrieksteam Monster Energy Yamaha MotoGP levert 20 punten in en het “klantenteam” Petronas Yamaha SRT verliest 37 eenheden. De beslissing heeft geen invloed op de stand bij de rijders. Het betekent dat het kampioenschap bij de Constructeurs er nu als volgt uitziet: Ducati 171 punten, Suzuki 163 en Yamaha 158 punten. Bij de teams krijgen we volgende stand:
Team Suzuki Ecstar 242 punten, Petronas Yamaha SRT 198 en Ducati Team 180.

Geen Marc Marquez. Wel Rossi?

Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha) heeft een negatieve COVID test afgelegd in aanloop naar de Europese Grand Prix op Valencia. Het zou kunnen betekenen dat “de dokter” zal rijden op Valencia, al heeft hij nog een tweede negatieve test nodig om definitief te worden toegelaten tot de wedstrijd. Ingeval Rossi niet zou deelnemen staat de Amerikaanse Superbike-rijder Graham Gerloff klaar om de tweede Yamaha te bemannen.

Sommigen fluisterden dat Marc Marquez weleens zijn terugkeer zou kunnen maken bij Repsol Honda in het Valencia weekend. Maar dat is niet het geval. Voorlopig blijven Alex Marquez en Stefan Bradl er op de winkel passen. Ook niet aanwezig is Iker Lecuona. De KTM Tech 3 rijder legde een positieve COVID test af en rijdt niet.