Home > Electric > Divers > Extreme E: de presentatie (2)

Extreme E: de presentatie (2)

Extreme E stelde zich gisteren officieel voor als serie. Opzet, kalender en wedstrijdverloop werden in deel 1 al toegelicht. We richten nu onze aandacht even op teams en rijders.

foto’s: ©extreme-e/media

Extreme E zet in op gelijkwaardigheid. Alle teams zullen daarom rijden met identieke Odyssey 21 E-SUV’s. Teams hebben wel de vrijheid om beperkte aerodynamische en cosmetische aanpassingen te doen.

Driver program” met ook Jérôme D’Ambriosio

Het “driver program” omvat een poule van professionele rijders, die kunnen toegewezen worden aan de teams. Maar teams mogen evengoed eigen rijders kiezen, buiten het driver program. De keuze is echter uitgebreid en zeer hoogstaand, met als blikvanger zesvoudig wereldkampioen rally Sébastien Ogier, een keure aan volk uit het WK Rally en WK Rallycross, de Formula E (inclusief de kampioenen), enkele Le Mans winnaars en ook onze eigen Jérôme D’Ambrosio.

De teams

  • ABT
    Het Duitse team haalde verscheidene successen in diverse autosport disciplines en is een vaste waarde. Wie het vrouwenzitje zal (euhm) ‘bemannen’ in het team is nog niet geweten.
    Mattias Ekstrom: De Zweed is al langer kind aan huis bij Abt. Hij haalde twee titels in DTM (2004 en 2007) . Hij won ook het WK Rallycross (2016) en werd vicekampioen rallycross in 2017 en 2018. Hij is nu ambassadeur voor het Spaanse merk CUPRA.

  • ANDRETTI UNITED EXTREME E
    Dit is een samenwerking tussen twee grootmachten op autosportgebied: het Amerikaanse Andretti Autosport en het Engelse United Autosports. Andretti hoeft nauwelijks hoeft te worden voorgesteld. Ze zitten in Formula E maar zijn uiteraard veel bekender van hun successen in het Indycar kampioenschap. Het Engelse United Autosports is een van de snelst groeiende teams in de autosport. Het is deels eigendom van McLaren CEO Zak Brown en neemt deel aan een veelheid van Le Mans series races.
    Timmy Hansen is de regerende wereldkampioen rallycross en komt uit de lange Hansen dynastie die al decennia lang rallycross en onverhard racen in het bloed hebben stromen.
    Catie Munnnings viel op door als 18-jarige scholier in 2016 te debuteren in het EK Rally. Ze wisselde rallywedstrijden af met televisiewerk en maakte dit jaar haar debuut in het WRC.

  • CHIP GANASSI RACING
    Chip Ganassi is een legende in het Amerikaanse autoraces en kende successen in NASCAR en Indycars. Zij pakken uit met een oer-Amerikaans team, specialisten in de materie.
    Kyle LeDuc “The Kid”, ondertussen al 38, is niet te onderschatten. Hij startte als tiener in afdaling moutainbike, ging dan over op offroad racen en werd meervoudig kampioen in het professionele offroad racing in de States. Hij won ook de befaamde Baja 1000, een van de meest beroemde woestijnraces.
    Sarah Price De 27-jarige uit Californië was op haar 19de meervoudig kampioen motocross en de eerste vrouw die door Kawasaki in het fabrieksteam werd toegelaten. Onverhard kent voor haar dus weinig geheimen, vooral nog omdat ze sedert 2012 overschakelde naar offroad racing op vier wielen.

  • HWA
    Hans Werner Aufrecht werkte jaren bij Mercedes, richtte AMG op en ging na de overname door Daimler Chrysler verder met HWA, dat de facto de race afdeling werd van AMG. HWA heeft programma’s lopen in Formule 3 en Formula E. HWA kondigde nog geen rijdersbezetting aan.

  • QEV
    Het Spaanse QEV Technologies is een technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in de fabricage van elektrische aandrijflijnen en het is nauw betrokken in de Formula E. QEV kondigde nog geen rijdersbezetting aan.

  • RXR
    Rosberg Xtreme Racing is het team van 2016 F1 wereldkampioen Nico Rosberg, zelf zoon van 1982 F1 wereldkampioen Keke Rosberg. RXR is de laatste pijler in het imperium van Team Rosberg, dat adelbrieven verzamelde in DTM en Formule 3. RXR kondigde nog geen rijdersbezetting aan.

  • TEAM TECHEETAH
    Het Chinese team (gerund door een Indonesische Indover Group) is de laatste jaren de referentie in Formula E en won de titel in de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019. Techeetah kondigde nog geen rijdersbezetting aan.

  • VELOCE
    Het zusterbedrijf van Veloce Esports heeft zeer ervaren mensen aan het roer, met o.a. Jean-Eric Vergne en topontwerper Adrian Newey. Er werd nog geen rijdersbezetting bekend gemaakt.

  • X44
    Het Engelse team wordt (in naam althans) geleid door zesvoudig (straks misschien zevenvoudig) wereldkampioen Formule 1, Lewis Hamilton. Het is de jongste inschrijving in het kampioenschap en past perfect in het plaatje van het “engagement” van de Britse superster. Echter, er zijn geen gegevens bekend over de medewerkers binnen het team noch over de eventuele rijders.