Er ontstond de afgelopen uren heel wat commotie over het afgelasten van rallywedstrijden en het laten plaatsvinden van voetbalwedstrijden van de Jupiler League of wedstrijden voor profwielrenners. Het antwoord op die commotie is eigenlijk niet eens zo complex, want alles kan herleid worden tot een duidelijke wet uit de arbeidswetgeving, een wet die dateert uit 1978.
Wat opzoekwerk leidt naar de website werk.belgië.be, van de federale Overheidsdienst werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Daarop krijgen we volgende definitie te zien:
“Onder betaalde sportbeoefenaars wordt verstaan de personen die de verplichting aangaan zich voor te bereiden op of deel te nemen aan een sportcompetitie of -exhibitie onder het gezag van een ander persoon tegen een loon dat een bepaald bedrag overschrijdt.”
Om betaalde sportbeoefenaar te zijn, moeten dus twee voorwaarden vervuld zijn:
- De sporter moet zich voorbereiden op en/of deelnemen aan sportcompetities of -evenementen, tegen betaling van een loon en onder het gezag van een ander persoon.
- Het loon dat men ontvangt moet een bepaalde grens overschrijden. Die minimumgrens ligt voor de huidige periode op 10.612 euro per jaar. Hierin zitten zowel lonen, premies en andere voordelen zoals wagen of GSM.
In de autosport?
Professionele sportcompetities zijn dus die competities waar enkel sportmensen aan deelnemen die beantwoorden aan deze definitie, wat voor autosport geldt voor bijvoorbeeld WRC, DTM of F1. Voorbeelden van Belgen die hieraan beantwoorden zijn Thierry Neuville, Laurens Vanthoor enz.
In de ministeriële besluiten van vandaag staat dus duidelijk dat alleen competities voor professionele sporters mogen plaatsvinden, zonder publiek. De beslissing betreffende de Hemicuda heeft dus niets met willekeur of een heksenjacht te maken, enkel met de desbetreffende wetgeving. Noch rust hierin een oordeel over hoe bedreven een rijder is in de sport.
En de 24 Uur van Spa dan?
Blijkbaar zou, en we zeggen zou, want we kunnen dit niet bevestigd krijgen, er een politiek akkoord zijn om lopende evenementen niet te onderbreken, wat geldt voor een tenniscompetitie in Antwerpen en de 24 uur van Spa. Dat is evenwel onbevestigd. De 24 uur van Spa zou inderdaad anders stof tot discussie zijn, gezien de categorieën Pro/Am en Am.