Home > Moto > MotoGP > MotoGP: Rins is nummer acht

MotoGP: Rins is nummer acht

Acht. Dat is het aantal verschillende winnaars dat het MotoGP seizoen 2020 tot nu toe kende. Alex Rins was vanmiddag voor Suzuki de laatste winnaar in de rij. En ploeggenoot Mir zorgde voor een ommezwaai in het kampioenschap.

foto: motogp.com

Dat gebeurde echter niet zonder een felle, racelange strijd van Rins met de verbazende Alex Marquez. De start en de beginfase van de wedstrijd op Motorland Aragon waren Yamaha gekleurd. Vinales was met de fabrieksmachine het snelste weg voor de Petronas boys, Quartararo en Morbidelli. Maar Rins maakte met de Suzuki een superstart, kwam in de eerste bocht als vierde door en begon daarna de Yamaha’s één na één op te pikken. Achter hem had ook teamgenoot Joan Mir haast om naar voren te geraken. Hij had wat last om voorbij de Ducati van Miller te geraken maar pikte daarna vlot aan bij Morbidelli en even later…bij Quartararo. Rins was inderdaad al naar de leiding en werd op plaats twee gevolgd door Mir. Maar een ander gevaar kwam van achteren uit. Alex Marquez was met de Honda op de 11de plaats vertrokken en baande zich vlot een weg doorheen het peloton, ging voorbij de Yamaha’s en voorbij Mir en bedreigde Rins voor de leiding. Maar Rins kon weerstaan aan de druk en na een klein foutje van Marquez hield hij voldoende voorsprong om de zege te pakken, voor Marquez en voor Mir. Quartararo, die was ondertussen op de sukkel, zakte plaats na plaats en eindigde op de…18de plaats!

Mede door de vierde plaats van Morbidelli betekenden de problemen van Quartararo en het podium van Mir dat in de tussenstand de zaken wat worden herschikt. Joan Mir is nu, voorlopig nog zonder zege (!), de leider in het kampioenschap met 121 punten. Quartararo (115) moet dus zijn leiding in het Wk opnieuw afgeven. Vinales komt weer wat korterbij met 109 punten en Dovizioso beperkt de schade, ondanks een anonieme zevende plaats, met 106 punten. Nog zeker een half dozijn rijders maken op dit moment nog een rekenkundige kans om de titel te pakken. Realistischer echter is de selectie van de top 4. Volgende week al mogen de heren verder gaan met deze discussie.

Moto3: honderd voor Honda

Terwijl met in WorldSBK vol verwachting uitkeek naar een eventuele 100ste zege van wereldkampioen Rea, kreeg Honda een 100ste zege door de overwinning van Jaume Masia (Leopard Racing Honda). Masia, vertrokken vanop een 17de plaats (!), haalde het na een typische, felbevochten en bewogen race van Darryn Binder (CIP Green Power KTM) en poleman Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo). Barry Baltus (CarXpert PruestelGP KTM) haalde een verre 25ste plaats. Albert Arenas (144 punten) blijft aan de leiding van het kampioenschap met Ai Ogura (131) en Celestino Vietti (126) als voornaamste uitdagers.

Moto2: wie wil de titel?

Ook in Moto2 keerden de kansen in het kampioenschap. Nadat puntenleider Luca Marini (SKY VR46 KTM) roemloos tegen de vlakte ging, leek zijn teamgenoot Marco Bezzecchi de race en de leiding in het kampioenschap in de hand te hebben. Tot ook hij, aan de leiding tegen het asfalt ging. Sam Lowes (EG 0.0 MarcVDS) kwam aan de leiding van de race. En met Jorge Martin (Red Bull KTM) op de tweede plaats betekende het voor Lowes ook de leiding in het WK. Tot Ennea Bastianini (Italtrans Racing) alsnog naar de tweede plaats ging en de virtuele leiding in de tussenstand overnam. Aan de finish was de zege voor Lowes, terwijl Bastianini en Martin hem op het podium vergezelden. In het kampioenschap gaat Bastianini naar de leiding met 155 punten, net voor Lowes (153) terwijl Marini zakt naar de derde plaats (150). Ook Bezzecchi is nog niet uitgeteld al kijk hij nu wel aan tegen een achterstand van 25 punten.