Home > Moto > Internationaal > WorldSBK: Chaz Davies sluit seizoen 2020

WorldSBK: Chaz Davies sluit seizoen 2020

In de WorldSBK en de nevenprogramma’s zijn sinds gisteren alle titels begeven. Er bleef dus nog enkel de race voor de eer over. Een eventuele honderdste zege in Superbike bijvoorbeeld voor Jonathan Rea bij de Superbike. En het toekennen van de constructeurstitel.

foto: ©worldsbk.com

Dat lukte alvast niet voor de Noord-Ier in de Superpole race. Hij had vooraf wel aangegeven de korte Superpole race misschien te willen gebruiken als “testsessie” voor race2 later op zondag. Dat alles werd academisch nadat Toprak Razgatlioglu met de PATA Yamaha er net als gisteren vandoor ging en op overtuigende wijze won. Achter hem werd opnieuw de sterke Texaan Gerloff (GRT Yamaha) tweede. Michael Van der Mark (PATA Yamaha) kon zijn eer redden met een derde plaats voor zijn rivaal Chaz Davies (Aruba.it Ducati) terwijl Rea zich tevreden stelde met de vierde plaats.

Alle ogen waren dus gericht op wat Rea zou gaan presteren in race 2. Het werd een race waarin vooral in de openingsfase fel werd gestreden. Tussen Chaz Davies (Ducati), Razgatlioglu (Yamaha) en Gerloff (Yamaha) vooraan. Tot Gerloff tegen de vlakte ging en uit beeld verdween. En dan was er Rea die met de groene Kawa zo snel mogelijk naar voren wilde, kort werk maakte van Van der Mark en Redding maar met nog 13 rondes te gaan zich verslikte in een aanremmaneuver achter Razgatlioglu en onderuit ging. Geen 100ste zege dus, maar een verre 14de plaats. De zege, die was voor Chaz Davies, in zijn laatste race voor Ducati. Scott Redding maakte er nog de dubbel van en Toprak Razgatlioglu zette de PATA Yamaha op de derde plaats. Een vermelding is er voor Xavi Forés, die met de Pucetti Kawasaki achtste werd en daarmee met één puntje de constructeurstitel aan Kawasaki schonk.

En onze landgenoot Loris Cresson? Veel mirakels mochten we niet verwachten voor een debuut in het hoog competitieve wereldje van het Superbike racen. Maar Cresson sluit af met drie plaatsen aan de finish (18de in race 1, 20ste in de Superpole race en 19de in race 2), en dat is toch alweer dat…

WorldSSP: Mahias met de laatste

In Supersport werd er nog een aardig partijtje gebakkeleid. Lucas Mahias (Kawasaki Pucetti) mocht voor de laatste keer dit seizoen naar de zege. De Fransman pakt het vicewereldkampioenschap in Supersport en gaat volgend jaar aan de slag in het WK bij de Superbike. Achter hem eindigde wereldkampioen Andrea Locatelli (Bardahl Evans Bros Yamaha) een ongelooflijk seizoen op de tweede plaats. De Rosa (MV Agusta) gaf aan het podium nog een rood tintje.

WorldSSP300: Meuffels draagt bij aan Nederlands succes

In de kleinste klasse zagen we een, naar gewoonte, felbevochten race die uiteindelijk ging naar Koen Meuffels (MTM Kawasaki MOTOPORT), voor Di Sora (Leader Team Flemmbo), heel het weekend al sterk bezig, en Mika Perez (Prodina Ircos). Een volledig Kawasaki posium dus. De vierde plaats van een sterk opgeklommen Bahattin Sofuoglu (Yamaha) was voldoende om de Turk de derde plaats in het kampioenschap te geven, achter Buis en Deroue.