Home > Rally > ERC > ERC: Lukyanuk leidt, Munster maakt indruk!

ERC: Lukyanuk leidt, Munster maakt indruk!

In Portugal rijdt Grégoire Munster de pannen van het dak. Onze landgenoot kon op het einde van deze zaterdag zijn eerste scratches rijden in een wedstrijd voor het Europese kampioenschap.

foto: ©fiaerc.com

Aleksey Lukyanuk houdt met zijn Saitéloc Citroën C3 R5 de touwtjes stevig in handen. De Rus begon naar eigen zeggen voorzichtig aan de rally, maar bleek snel genoeg om de concurrentie op afstand te houden. Vijf besttijden op negen proeven had hij daarvoor nodig. Emil Lindholm ging met zijn Skoda Fabia R5 al vroeg van de baan. Achtervolger Craig Breen spinde met zijn Hyundai i20 R5 rond bij aanvang van de laatste lus en slipte daarna nog van de baan waarbij hij een achterwiel verloor. Breen zakt weg. Oliver Solberg dan? De jonge Noor koos steevast voor de verkeerde banden op zijn VW Polo GTi R5 en kon nooit een bedreiging vormen. Tot overmaat van ramp had hij uitlaatproblemen en verloor hij olie. Hij duikelde als een baksteen naar de dieptes van het klassement.

Wie volgde dan leider Lukyanuk nog wel? dat werd de verrassende Spanjaard Iván Ares, die op zijn Hyundai i20 R5 telkens de juiste bandenkeuze wist te maken en ondanks een slechte uitgangspositie volop in de aanval ging en deze zaterdag gaat slapen met 38 seconden achterstand op Lukyanuk. En dan was er ook nog de Franse wonderboy Yoann Bonato op Citroën C3 R5, die voor zijn Europees debuut zich meteen liet opmerken.

Munster: “nog niet aan het podium denken

Grégoire Munster worstelde in het begin van de wedstrijd nog wat met de omstandigheden en de bandenkeuzes, maar kwam steeds beter in het ritme. Hij staat op een vierde plaats algemeen en is deze zaterdagavond met zijn BMA Hyundai i20 R5 de leider in de ERC1 Junior tussenstand. “Een moeilijke maar goede dag“, zei Munster. “We deden ons best en ik probeerde altijd de beste keuze te maken. Maar niemand had de perfecte keuze. Een positieve dag dus, maar ik denk nu nog niet aan het podium. Er zijn nog negen proeven te gaan en dus hebben we nog maar de helft van het werk gedaan. In deze verraderlijke omstandigheden kan nog alles gebeuren.

Ook Guillaume De Mevius trok zich goed uit de slag. Hij staat op een twaalfde positie met de Citroen C3 R5. Amaury Molle kwam binnen op een 27ste plaats met de Peugeot 208 R5 en is daarmee zowel in ERC3 Junior als in ERC3 vierde.

Morgen zijn er opnieuw drie lussen van drie proeven.