Home > Moto > Internationaal > WorldSBK: BMW dubbel in kwalificaties op Magny Cours

WorldSBK: BMW dubbel in kwalificaties op Magny Cours

Kletsnat op vrijdag en wisselende omstandigheden op deze zaterdag. Het maakt het leven er niet gemakkelijker op voor de rijders van het WorldSBK kampioenschap en hun nevenseries in de Supersports. Het leverde wel al boeiende vrije sessies en kwalificaties op!

foto Booth-Amos: ©worldsbk.com

Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) smeerde in de verregende eerste sessie op vrijdag nog 1.3 seconde in een ronde aan de broek van Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha). In de tweede sessie ging de Noord-Ier echter tegen de grond en kwam weg met een tweede tijd achter…de Amerikaan Gerloff (GRT Yamaha). Loris Baz schreef de derde, eveneens verregende sessie, op zijn naam, Rea bleef aan de kant. De Superpole sessie werd verreden op een opdrogende baan. De toppers lieten het dan ook laat om hun beslissende ronde te rijden. Het werd een verrassende BMW dubbel vooraan met Eugene Laverty voor Tom Sykes terwijl Jonathan Rea wel aanpikte met de derde plaats en dus toch nog vanop de eerste rij mag starten straks.

WorldSSP: Kyle Smith onttroont Locatelli

Ook in Word Supersports zorgde de regen voor enkele verrassingen in de vrije sessies. Zo zette de Est Hannes Soomer (Kallio Racing) de besttijd in de eerste sessie en de Brit Kyle Smith (GMT94 Yamaha) in de tweede sessie, telkens voor Lucas Mahias (Kawasaki Puccetti Racing). Andrea Locatelli, die met de Bardahl Evan Bros Yamaha YFZ R6 al het hele seizoen de races domineert, hield zich op de achtergrongd maar sloeg terug met een besttijd in de derde sessie, voor Mahias en Steven Odendaal (EAB Ten Kate Racing). Voor onze landgenoot Loris Cresson viel er weer weinig eer te rapen met een 23ste en 24ste plaats, terwijl hij in de derde sessie zelfs niet eens voorbij de 107% kwam. Des te verbazender aangezien zijn Hongaarse teamgenoot bij het OXXO Yamaha Team Toth) aanvankelijk wel meedraaide in de top 6, maar ook in de derde sessie onder de 107% barriére viel.

De Superpole sessie verliep op een opdrogende baan waarop de omstandigheden met de minuut verbeterden. Kyle Smith zette vroeg zijn stempel en hield de eerste plaats vast tot de vlag. Daartoe moest hij op indrukwekkende wijze nog een late charge van Lucas Mahias afweren op de lijn. Smith voor Mahias en voor Manuel Gonzalez (Kawasaki). Wereldkampioen Andrea Locatelli kon nooit echt dreigen en start voor het eerst dit seizoen niet vanop pole, maar vanaf de vierde plaats. Loris cresson besloot op de 20ste plaats.

WorldSSP300: Booth-Amos op de lijn

In eveneens natte en incidentrijke sessies op vrijdag sloot Tom Booth-Amos (RT Motorsports by SKM Kawasaki) als snelste af voor Scott Deroue (MTM Kawasaki MOTOPORT) en Hugo de Cancellis (Team TRASIMENO). Kampioenschapsleider Jeffrey Buis (MTM Kawasaki MOTOPORT) kwam niet verder dan een 19de plaats in de gecombineerde tabel. Hij herpakte zich wel op zaterdagochtend met een tweede tijd in de A-groep achter Marc Garcia (2R Racing Kawasaki) terwijl Booth-Amos, Scott Deroue en Hugo de Cancellis hun pikorde van de vrijdag bevestigden in de B-groep. De Superpole sessie verliep in wisselende omstandigheden. Tegen het einde van de sessie viel er opnieuw meer regen en wat valpartijen en een resem aan gele vlaggen maakten een verbetering van de tijden quasi onmogelijk. Marc Garcia dacht de pole al op het droge te hebben, tot Booth-Amos zijn Kawasaki, in de regen, zelfs nog iets sneller over de streep loodste. Indrukwekkend! Jeffrey Buis redde de meubelen met een derde startplaats en bevestigt zijn constante vorm.

Deze namiddag is er nog een “last chance race” voor de Supersport 300 en uiteraard de eerste races van het weekend voor de Superbikes en Supersport.