Home > #Hoofdnieuws > F1 Hongarije: Hamilton demonstreert en pakt tweede op rij

F1 Hongarije: Hamilton demonstreert en pakt tweede op rij

Foto ©: Mercedes F1

De derde GP F1 van het seizoen zit er weer op en het was een kolfje naar de hand voor Lewis Hamilton, die voor de achtste keer in Hongarije kon winnen, zijn 86ste zege ooit in de F1, nog vijf lengtes verwijderd van Michael Schumacher. Voor de tweede plaats was het lange tijd spannend, maar uiteindelijk trok Max Verstappen aan het langste eind, voor Valtteri Bottas.

Voor Verstappen, die als zevende mocht starten, begon het niet goed. De Nederlander crashte (licht) met zijn Red Bull onderweg naar de startgrid. De mechaniciens van Red Bull hebben er alles aan moeten doen om de Red Bull in orde te krijgen voor de start van de race.

Lewis op zijn eigen planeet

Hamilton nam meteen een vliegende start en had na amper een ronde al meer dan drie seconden voorsprong op Lance Stroll. Valtteri Bottas nam een rampzalige start en de Fin zakte weg naar de zesde plek. Stroll schoof door naar plek twee, Verstappen naar drie voor Sebastian Vettel. Na twee ronden zagen we Leclerc en Bottas al in de pits, beide rijders kozen voor droge banden. Een ronde later volgde de rest van het pak, Vettel verloor een aantal plaatsen in de pitstraat. Na een snelle pitstop voor alle rijders waren het de Haas-rijders die de beste zaak deden. Beide rijders kozen ervoor om in de pitstraat te starten om meteen te wisselen naar droge banden. Resultaat: Magnussen op plek drie, Grosjean op vier.

Na zeventien ronden moest Pierre Gasly zijn AlphaTauri in de pit rijden vanwege rook uit de motor. Eerste opgave en een weekend om snel te vergeten voor de Fransman. Ondertussen bleef Hamilton zijn voorsprong uitbreiden op Verstappen tot twaalf seconden. Stroll en Bottas waren ondertussen beide Haas-rijders gepasseerd. Leclerc kwam na een derde van de race binnen voor zijn tweede pitstop en de harde band.

Ferrari op een ronde

Halverwege had Hamilton al de helft van de rijders gedubbeld, waaronder beide Ferrari. Verstappen volgde al op meer dan twintig seconden, voor Stroll en Bottas. Op bepaalde delen van het circuit vielen er enkele druppels, maar de buien kwamen niet. Bottas ging voor de undercut en kon daarmee Stroll passeren en kon beginnen met zijn jacht op Max Verstappen. Met nog 25 ronden te gaan bedroeg de voorsprong van de Nederlander 1,5 seconden.

Met nog tien ronden te gaan probeerde Bottas de kloof met Verstappen te dichten. De Fin maakte een extra pitstop. Per ronde nam Bottas bijna een second terug op de Nederlander. Voor het laatste puntje was het ook enorm spannend. Sainz vertoefde al lange tijd onder de vleugel van Leclerc. De Spanjaard raakte er uiteindelijk ook voorbij. Leclerc viel zo buiten de punten. Teamgenoot Vettel moest ondertussen afrekenen met Albon voor de vijfde plaats. Het was de Red Bull-rijder die het duel won en vijfde werd, Vettel moest tevreden zijn met de zesde plek. Stroll reed al een hele tijd rond op de vierde plek en die kwam nooit meer in gevaar. Voor de tweede plek werd het nog enorm spannend, met nog twee ronden te gaan had Verstappen één second voorsprong op Bottas. De Fin probeerde nog in de laatste ronden, maar Verstappen kon volhouden en zo lag het podium vast. Hamilton reed ondertussen eenzaam naar de overwinning en als kers op de taart reed de Brit nog eens het snelste rondje. Hamilton was opnieuw een klasse apart. Mooi waren ook de twee punten voor Haas en Kevin Magnussen.

Volgende week is er geen Formule 1, de twee weken erna is er de doubleheader op het circuit van Silverstone.

You may also like
Mercedes brengt hulde aan de F1-wagen
F1 2023: wie stelt wanneer voor?
Vaarwel 2022, op naar een spetterend 2023!
F1 Spa: bekende koppen in de paddock