Home > #Hoofdnieuws > In memoriam Elio de Angelis

In memoriam Elio de Angelis

De maand mei staat in de F1-annalen gegrift als een donkere maand. Maar liefst elf dodelijke ongevallen in de F1 vonden in de lentemaand plaats, met uiteraard de dood van Ayrton Senna en Gilles Villeneuve als meest tot de verbeelding sprekende namen. Vandaag, 15 mei is het dan weer 34 jaar geleden dat Elio de Angelis ons verliet, misschien wel de laatste echte gentleman driver die de F1 gekend heeft.

Foto: © Facebook Memoriam Elio de Angelis

Elio de Angelis werd geboren op 26 maart 1958 en groeide op in een aristocratische Romeinse familie. Zijn vader was rallyrijder, maar genoot vooral bekendheid als powerboatracer. Op zijn 16de werd Elio de Angelis Italiaans kartingkampioen en hij groeide door naar de F3, met onder meer een zege in Monaco in 1978 en een titel in het eigen, Italiaanse kampioenschap, een jaar eerder. In 1979 zou hij dan zijn debuut maken in de F1, voor het kleine, Amerikaanse Shadow team, waarmee hij ook zijn eerste WK-punten zou scoren. Het overgrote deel van zijn carrière bracht de Angelis echter door bij Lotus, onder meer als teamgenoot van Nigel Mansell, Mario Andretti en Ayrton Senna. Hij moest echter nooit onderdoen voor zijn teamgenoten, in tegendeel en zelfs Ayrton Senna, kon zijn Italiaanse teamgenoot niet in de schaduw rijden. de Angelis won uiteindelijk tweemaal in 108 wedstrijden (Oostenrijk 1982 en Imola 1985) en stond negenmaal op het podium. Zijn beste resultaat in het WK was zijn derde plaats in 1984.

Echter los van zijn prestaties was er de persoonlijkheid van de Romein. de Angelis werd door zijn collega’s omschreven als een zachte man, een kunstenaar en een gentleman. Hij speelde op hoog niveau piano en gaf zelfs ooit een concert tijdens een staking van de F1-rijders in Zuid-Afrika, een staking tegen de nieuwe superlicentie van de FIA. De Italiaan kwam om tijdens een test met zijn team Brabham in Paul Ricard op 15 mei 1986.