Home > #Hoofdnieuws > WRC Zweden: winst en WK-leiding voor Evans en Neuville

WRC Zweden: winst en WK-leiding voor Evans en Neuville

De rally van Zweden verliep niet op de klassieke manier, maar dat neemt niet weg dat de zege van Elfyn Evans geen verdiende zege zou zijn. De Welshman won zijn tweede WRC-wedstrijd uit zijn carrière, de eerste met Toyota, de eerste ook van de Japanners dit seizoen en de eerste van een Brit in Zweden. Evans is zo meteen ook voor het eerst WK-leider en ook dat is voor Groot-Brittannië een hele tijd geleden, meer dan 15 jaar geleden sinds Richard Burns.

De laatste proef, de enige van zondag, en dus meteen ook de Powerstage, lag er verschrikkelijk bij. De regen van zaterdag op zondag en de storm die zondag opstak maakten van het parcours een mengeling van Zweden, Finland en Wales.

Het verloop van de wedstrijd was er één van een Elfyn Evans die prima startte, de leiding nam en die niet meer afstond. Hij won meer dan de helft van de proeven en is dan ook de verdiende winnaar van deze WK-proef. Evans haalde het voor Ott Tänak (Hyundai) die zijn vertrouwen na de crash in de Monte-Carlo weer opkrikte. Evans was uiteraard dolgelukkig na zijn tweede zege in het WK. Anderzijds is de ster van de rally misschien wel de 19-jarige Fin Kalle Rovanpera. Hij won de Powerstage en duwde zo zijn kopman bij Toyota, Sébastien Ogier van het podium. Jeugdige lef of jeugdige overmoed, we zullen het later dit seizoen zien. Ogier dus vierde, voor Esepekka Lappi in zijn Ford Fiesta en Thierry Neuville in de Hyundai i20 WRC.

Neuville moest de weg openen op vrijdag en “ik had vervolgens niet het vertrouwen dat nodig was, zelfs niet in de afsluitende Powerstage.” De Belg liet wel zien dat hij meespeelt, want werd tweede in een aartsmoeilijke Powerstage en pakte de nodige punten om ex-aequo het WK aan te voeren na twee manches. Elfyn Evans gaat in Mexico als eerste van start, want de winnaar van Zweden, telt nu een zege en een podiumplaats. Ogier is derde met 37 punten, vijf minder dan de leiders die er 42 tellen. Rovanperra is nu vierde met 30 eenheden.

Mexico, dat is rallyrijden van 12 tot en met 15 maart.