Home > #Hoofdnieuws > WRC Zweden: naar een zeer korte of geen rally?

WRC Zweden: naar een zeer korte of geen rally?

Over tien dagen start normaal gezien de WRC Rally van Zweden, de tweede manche van het WK 2020. Echter, het milde winterweer in Zweden baart de organisatoren nog steeds zorgen.

De trend is nu dat het niet waarschijnlijk is dat het tijdens de rally in de provincie Värmland koud of behoorlijk besneeuwd zal worden en dat er dus op de lokale wegen eenvoudigweg niet mag gereden worden. Sneeuwmuren staan er uiteraard ook al helemaal niet.

De Zweedse rally werd in 1990 om dezelfde redenen geannuleerd en de volgens Zweedse weerkundigen zijn er opvallende gelijkenissen tussen beide jaren: “Het is een weerregime dat dit effect veroorzaakt, waarbij we meer hogedrukweer hebben in continentaal Europa en een vrij sterke lagedrukzone over de Noord-Atlantische Oceaan en de Noorse Zee.

Vargåsen, Hagfors Törntorp en Karlstad hebben op dit moment geen centimeter sneeuw of ijs en Torsby ook niet. Mogelijk krijgen we geen wedstrijd of een sterk ingekorte rally, met op zaterdag een volledig vrije dag. Het huidige noodplan zou goed zijn voor amper 82 kilometer rally of 27% van de voorziene afstand, waardoor er dus ook nauwelijks punten te verdienen zijn. De vraag is uiteraard of dat scenario dan wel behouden moet blijven.

Vertegenwoordigers van de Rally Sweden, de FIA en de WRC Promotor zijn nog steeds in discussie. “De huidige weersverwachtingen, die eerder zacht zijn, maken dat we blijvende zorgen hebben over de bruikbaarheid van de wegen“, aldus de lokale promotor. “Er staan nog gesprekken en inspecties op de agenda deze week, maar het Historic Event is al geschrapt. We doen er alles aan om de WRC-wagens toch te laten rijden.”