Home > #Hoofdnieuws > WRC Zweden: geen rally dit jaar?

WRC Zweden: geen rally dit jaar?

Na de verschrikkelijke bosbranden in Australië in november van vorig jaar, lijkt het weer nu voor een tweede maal op korte tijd een WK-rally in het gedrang te brengen. De rally van Zweden, gepland van 13 tot en met 16 februari, kampt immers met veel te warme temperaturen en dus een gebrek aan sneeuw en ijs.

Het zijn de organisatoren van de Finnskogrally, niet ver van de regio waar de WK-rally plaats vindt, die verplicht werden om hun rally voor het eerst in 36 jaar te annuleren (zie ook foto). “KNA Kongsvinger (de organisatie) heeft de beslissing genomen dat we helaas de rally van dit jaar moeten annuleren wegens gebrek aan sneeuw en ijs op de weg”, lezen we op hun Facebook-pagina.

Uiteraard is het veel te zachte weer voor deze periode van het jaar ook een probleem voor de Rally van Zweden, waar de wegen met sneeuw en ijs moeten bedekt zijn alvorens er kan gereden worden. Rijden op de onverharde wegen zonder winterse bedekking is immers uitgesloten. De wegen zijn privé-eigendom en absoluut niet geschikt om zonder sneeuw op te rijden. De schade aan de wegen zou in de miljoenen lopen, volgens lokale bronnen.

In 1990 werd de WK-rally al eens volledig geannuleerd, in 2016 werd ongeveer 1/3 van de proeven niet verreden. De laatste jaren zijn de stijgende temperaturen een constante bedreiging voor de wedstrijd in het noorden van Europa. Na de annulering van de WK-rally van Chili zou dit wel echt een domper op het WK 2020 zijn.

Een Vlaamse getuige, die aan het parcours woont, legt uit dat de weersvoorspellingen niet goed zijn, met positieve temperaturen en zeker geen sneeuw. Rond 1 februari valt de beslissing.

You may also like
WRC Zweden: 55 wagens aan de start
WRC Zweden: “Meer zat er niet in”
WRC Zweden: Tänak onaantastbaar, Lappi houdt Neuville van tweede plaats
WRC Zweden: Tänak leidt, podiumgevecht uiterst spannend