Home > #Hoofdnieuws > Rally: twee jongerencompetities van Ford!

Rally: twee jongerencompetities van Ford!

In Brussel, in het kader van de laatste nocturne van dit Autosalon 2020, stelden Ford België en Team Floral gisteren de gloednieuwe Ford Fiesta Sport Trophy en Ford Fiesta Junior Academy voor. Jean-Marc Valckenaere en zijn team lanceren meteen twee competities met twee pure rallyproducten van M-Sport, een stevige opdracht vandaag de dag.

Foto: © M-Sport

De Ford Fiesta Sport Trophy en Ford Fiesta Junior Academy worden respectievelijk verreden met de Ford Fiesta R2 en de Ford Fiesta R1. Die laatste, de Ford Fiesta Junior Academy mikt op echte nieuwkomers “en daarom ook de keuze voor de 150-pk sterke bolide uit de nieuwe klasse Rally 5”, weet Jean-Marc Valckenaere, organisator. “De Fiesta R2 met goed 200 pk is uiteraard een schitterend product, maar vorig seizoen, tijdens de wedstrijd in Ieper, waar Achiel Boxoen met de wagen reed, konden we al vaststellen dat de R2 voor een echte rookie misschien wel meteen een stap te veel zou kunnen zijn. Dus namen we de beslissing om twee merkencompetities in te richten, één voor de R2, met meer ervaren (jonge) rijders en dus de Ford Fiesta Junior Academy met de R1. Onder meer de rally van Luxemburg, Kortrijk, de wedstrijd in Jalhay staan naast twee andere eendagswedstrijden op de kalender, met name de VAS-wedstrijden in Staden en Wervik. Opgepast, de R1 kan ook aantreden in de nationale competitie.

De Ford Fiesta Sport Trophy doet het dan weer vijfmaal in nationale wedstrijden: de TAC Rally, de Rallye de Wallonie, de Sezoensrally, de Omloop van Vlaanderen en de East Belgian Rally.

Een deelname aan de Ford Fiesta Junior Academy kost 34.500 euro (excl. BTW) en er worden maximaal vijf wagens toegelaten, de deelnemers moeten uiteraard minimaal 18 jaar oud zijn en ten hoogste 30 jaar oud. Er wordt goed 15.000 euro aan premies verdeeld. Inschrijven in de de Ford Fiesta Sport Trophy kan voor 44.500 euro in een Fiesta R1 en voor 59.500 euro (beide exclusief BTW) in R2, met maximaal tien deelnemers. Noteer ook dat de wagens in de ateliers van Team Floral blijven “in de optiek om de strijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Het doel van onze merkencompetitie is om één of meerdere rijders te zien doorgroeien en dan denken we uiteraard aan het Junior WRC. Vergeet ook niet dat Thierry Neuville ooit in een merkencompetitie van Ford gestart is en vandaag al jaren voor de wereldtitel strijdt.”  

Er volgt over enkele weken een testdag op de testbasis van Ford in Lommel en de beide competities voorzien in een globale begeleiding van de deelnemers op vlak van sponsoring, media, voeding, fysieke coaching enz. Ford is zo aanwezig op circuit en op rallywegen met het doel jong talent te laten doorgroeien.