Home > Industrie > De concept Alfa Romeo Tonale op het Salon van Brussel

De concept Alfa Romeo Tonale op het Salon van Brussel

De allernieuwste concept-car ontwikkeld door het designteam van het Centro Stile Alfa Romeo zal te zien zijn op de stand van het merk op het Autosalon van Brussel. Dit concept is het manifest van de intenties van het merk op vlak van designtrends en het concept van het model, de Tonale toont op een opmerkelijke manier de toekomst van het merk Alfa Romeo.

Het expressieve design van de Tonale werpt een warme blik in onze toekomst. Zijn compacte afmetingen belichamen uniek Italiaans design en de onmiskenbare originele en moderne stijl van Alfa Romeo, in een perfecte mix van respect voor traditie en anticipatie op nieuwe regels. Alfa Romeo draagt de essentie van Italiaanse beeldhouwkunst hoog in het vaandel, via de tijdloze ‘artigianale’ ervaring van het handmatig vormgeven. De Tonale werd geïnspireerd door de schoonheid en de nuances van menselijke vormen, en de organische beweging van licht als resultaat van pure lijnen en volumes. Zijn design herinnert tastbaar aan een aantal beproefde designelementen die synoniem zijn voor de rijke geschiedenis van Alfa Romeo, met een uitvoering die een moderne benadering van de nieuwe Alfa Romeo-anatomie uitstraalt. Een element dat verwijst naar de traditie van het Alfa Romeo-DNA is de telefoondraaischijf. Het 21″-velgdesign van de Tonale geeft dit weer door middel van een lichte architecturale constructie, voor een eerlijke en doeltreffende uitvoering van het circulaire thema. De oorsprong van de telefoondraaischijf situeert zich in de jaren ’60 en werd met trots gedragen door de iconische 33 Stradale.

Het opvallende velgdesign van de Tonale wordt verder benadrukt door bijpassende exclusieve Pirelli-banden. De gedurfde, elegante volumes van de zijkant van het voertuig verwijzen naar een schijnbaar ver verleden en herinneren aan de zinnelijke kwaliteiten die we terugvinden in de pure vormen van de Duetto en de Disco Volante Spider, terwijl het profiel ‘Linea GT’ van de Tonale een nieuwe interpretatie vormt van de spanning, het vertrouwen en de zelfbewuste houding van de GT Junior. De voorkant is voorzien van Alfa Romeo’s kenmerkende ‘Trilobo’ en het opvallende ‘Scudetto’-rooster, dat als centraal krachtpunt fungeert en de snelheid en de stroomlijning van de Tonale onderstreept. Aan weerszijden van het iconische radiatorrooster maken de ‘3 plus 3’-koplampen, die herinneren aan de trotste blik van de SZ en de Brera, het vooraanzicht compleet. De achterkant van de Tonale wordt op elegante wijze bepaald door een omhullend raamvolume, dat bovenaan aangevuld wordt door de zwevende vleugel die de continuïteit tussen het doorzichtige dak en de achterruit verbetert. Voor elk Alfa Romeo-design wordt zorggedragen met een menselijke toets. De achterlichten doen dan ook eerder denken aan een artistieke handtekening dan aan een optisch lichtelement … een soort van lichtsignatuur rechtstreeks afkomstig van de hand van de kunstenaar. 

Het interieurdesign van de Tonale put zijn inspiratie grotendeels uit Alfa Romeo’s racegeschiedenis. Dynamische vormen en pure lijnen stralen passie en rasecht rijplezier uit. Het interieur van de Tonale is sterk op de bestuurder gericht, maar niet egoïstisch, aangezien de lay-out comfortabel ontworpen is voor vier passagiers. De met de hand getekende lijnen lopen door het interieur en zorgen voor een soort spierspanning, alsof de ruimte klaarstaat om aan te vallen. Het emotionele belang van het interieur van de Tonale wordt verder benadrukt door het contrast van rijke materialen, waaronder de koude robuustheid van aluminium in combinatie met de zachte en verwelkomende warmte van leder en Alcantara. Binnenin vinden we doorschijnende panelen met achtergrondverlichting, waaronder de middentunnel, de perfecte locatie voor het essentiële Alfa Romeo-element: de DNA-rijmodusselector. Het interieur van de Tonale biedt een inclusieve ervaring, met details die typisch zijn voor exclusieve voertuigen. Het interieur is omhullend en verwelkomend, met de dynamische kenmerken die gewaardeerd worden door rijliefhebbers.

De Tonale belichaamt het avontuurlijk potentieel van een middelgrote, dynamische SUV, die in staat is om de adrenalinestoot van een sportieve rijstijl, die zo typerend is voor het merk, met hetzelfde gemak op te wekken in een stedelijke omgeving. Het gezoem van de elektromotor vergezelt de typische Alfa Romeo-sound. Samen creëren ze een efficiënte en opwindende synergie ten dienste van hoogstaand rijplezier. De overschakeling naar elektrische energie is het recentste hoofdstuk in de 110 jaar lange geschiedenis van de Alfa Romeo-legende, en zal het merk de toekomst in stuwen. Ook de naam van de nieuwe conceptcar werd tegen deze achtergrond gekozen. De Tonalepas, niet ver van de Stelviopas in de Alpen, is een groot natuurlijk amfitheater dat befaamd is voor zijn majestueuze pieken, het sensationele spektakel van schuimende watervallen en eeuwige sneeuw in een adembenemende natuurlijke omgeving. In het gebied van de Tonalepas, dat rechtstreeks verbonden is met de Stelviopas, gaan opwinding en harmonie hand in hand. De Tonale vormt een belangrijke ontwikkeling op het vlak van continuïteit en geografische nabijheid; een evolutie in de tijd op basis van een suggestieve associatie.

(persbericht)