Home > Moto > MotoGP > MotoGP Maleisië: Viñales wint, Alex Marquez Moto2 kampioen

MotoGP Maleisië: Viñales wint, Alex Marquez Moto2 kampioen

Maverick Viñales haalde op de bloedhete omloop van Sepang met Yamaha zijn tweede zege van het seizoen in een weinig ophefmakende wedstrijd. Eerder op de dag werd Alex Marquez wereldkampioen in de Moto2.

foto’s: ©motogp.com

Met een goede start zette Maverick Viñales zich aan de kop van de wedstrijd en stond die niet meer af. Het werd een zege uit het boekje voor de Yamaharijder die banden en rondetijden perfect beheerde. Achter hem werd Marc Marquez de spektakelman. Rijdende onder pijnstillers en met de kwalijk ogende crash van gisteren nog in het geheugen, stormde hij van de elfde startplaats naar de  vierde plaats in de eerste ronde, rekende daarna af met Quartararo en Miller en schoof naar de tweede podiumtrede. Van elf naar twee, het was net iets beter dan Dovizioso, die de Ducati van een tiende startplaats naar de derde podiumtrede reed. De spanning moest komen van een aanstormende Valentino Rossi, die in zijn 401ste grand prix echter niet voorbij Dovi geraakte, en een opzittende Alex Rins, die de Suzuki op een vijfde plaats zette. Morbidelli en Quartararo, zakten weg in het klassement, evenals Miller, die in de openingsfase zijn banden opstookte.

Alex Marquez: bull’s eye!

Eerder op de dag had Marc Marquez al mogen vieren: broertje Alex haalde in zijn vijfde jaar in de Moto2 de wereldtitel in de klasse. Alex Marquez had, met de Marc VDS fiets, de beste papieren met een voorsprong van 28 punten en de pole position. Maar het werd het hem niet gemakkelijk gemaakt. Enerzijds door Brad Binder, die de KTM naar de kop loodste, en anderzijds door Thomas Luthi, die met de Dynavolt machine aanklampte op de derde plaats. Het werd een “stand off”, de betere western waardig… Om zijn titelkansen open te houden moest Binder winnen maar mocht Marquez niet als tweede eindigen. Aan de andere kant moest Luthi absoluut voorbij Marquez, liefst naar een eerste plaats. En dus werd er op het scherp van de snede gereden, tienden van een seconde van elkaar verwijderd, ronde na ronde. Binder hield uiteindelijk iets minder dan een seconde over op Marquez, en Luthi, die moest de rol lossen na een foutje. De ideale situatie dus voor Alex Marquez, die in een klap beide titelconcurrenten schaakmat zette. Hij mocht op het dartsbord, dat de crew had voorbereid, de “bull’s eye” prikken met het pijltje. De wereldtitel was binnen! Alex Marquez wordt daarmee de enige rijder die de wereldtitel haalt in Moto2 en in Moto3 (de categorie bestaat slechts sedert 2012, Alex Marquez haalde er de titel in 2014). Voor een kans op de MotoGP wereldtitel moet hij nog minstens een jaartje wachten want Alex Marquez treedt ook volgend seizoen aan in Moto2 met het Marc VDS team, dat zijn tienjarig bestaan vandaag dus mocht vieren met een wereldtitel! In Valencia vechten de Zuid-Afrikaan Binder en de Zwitser Luthi het nog uit voor de plaats van vicewereldkampioen.

Moto3 had de gekende incidentrijke race met veel schuivers en valpartijen. Nadat de leiders van het eerste uur, Suzuki en Lopez, onderuit schoven was het Lorenzo Dalla Porta (Leopard Honda), de kersverse wereldkampioen, die zijn troeven uitspeelde en de zege pakte voor Sergio Garcia (Estrella Galicia 0,0 Honda) en Jaume Masia (Mugen Race Team)