Home > #Hoofdnieuws > F1: Renault gediskwalificeerd in Japan

F1: Renault gediskwalificeerd in Japan

Beide Renault wagens werden geschrapt uit de uitslag van de afgelopen Grand Prix van Japan. Dat werd beslist na een analyse van het remsysteem.

(foto: ©W.Bouchez)

De FIA kreeg gegevens in handen van een oud-werknemer van Racing Point, die voorheen ook nog bij Renault werkte. Met behulp van die gegevens en de analyse van het remsysteem (o.a. zichtbaar op de onboard camera’s) besloot de FIA dat Renault beschikt over een automatisch systeem voor remverdeling. Dat wordt beschouwd als een bijkomende, ‘ongeoorloofde’ rijhulp en is dus verboden volgens het sportieve reglement. De technische commissarissen specificeerden wel dat het systeem de tussenkomst van de rijder niet vervangt en ook niets afdoet aan de reflexen van de rijders.

Het betekent dat Hulkenberg en Ricciardo uit de uitslag verdwijnen, een verlies van heel wat punten voor de Franse constructeur. Dat komt ten goede aan Lance Stroll (Racing Point) en Daniil Kvyat (Toro Rosso) en die nu naar de negende en tiende plaats schuiven. Renault heeft nog de mogelijkheid in beroep te gaan.