Home > #Hoofdnieuws > WRC Spanje: bij winst is Tänak wereldkampioen

WRC Spanje: bij winst is Tänak wereldkampioen

De rally van Spanje is niet alleen de voorlaatste en mogelijk beslissende manche van het WK rally 2019, het is ook de enige gemengde wedstrijd van het seizoen. Vrijdag starten de rijders op onverhard en vervolgens moeten de teams vrijdagavond in 75 minuten de auto’s ombouwen naar asfaltbolides.

Foto © Ford M-Sport – Toyota WRC

De hele ophanging, de remmen, de versnellingsbak, het achterste differentieel, het stuurhuis… alles gaat vrijdagavond onder de WRC-auto’s uit. 75 minuten later gaan de WRC’s dan in een andere uitvoering weer richting gesloten wagenpark. Het is enkel te zien in Spanje, waar eigenlijk twee wedstrijden in één worden verreden. Op vrijdag starten de deelnemers voor 130 kilometer op onverhard, uiteraard een nadeel voor de eerste op de piste, wat volgt is een snelheidswedstrijd op asfalt van zaterdagochtend tot zondagmiddag, met nog iets meer dan 170 kilometer tegen de chrono.

Bij winst is Tänak wereldkampioen

Maar nog belangrijker in Spanje is de titelstrijd. Even de cijfers erbij halen. Ott Tänak telt 240 punten en zes zeges, tegen 212 punten (en drie zeges) voor Sébastien Ogier en 199 (en twee zeges) voor Thierry Neuville. Dat aantal zeges is belangrijk want bij gelijke stand is Tänak altijd kampioen. Want met nog twee wedstrijden te gaan, telt de zwijgzame Est altijd het hoogste aantal zeges.  Anders gesteld: Ogier moet 29 punten ophalen en Neuville 42.

Ik kijk uit naar de wedstrijd van Spanje, waarbij ik zal moeten ‘slim’ racen”, vertelt de Estse leider in het WK. “De eerste dag zal een moeilijke opdracht worden voor ons, omdat we openen op onverhard. Uiteraard komt daar nog eens een onzekere factor bij, met name het weer. Vorig jaar al zagen we dat het kan regenen in Spanje rond deze tijd van het jaar. Ik denk dat we goed gaan zijn op de beide ondergronden: het onverhard op vrijdag en asfalt op zaterdag en zondag.Vorig jaar waren we er al snel en als dat dit jaar ook kan, dan gaan we het resultaat behalen dat we nodig hebben.

Als Tänak wint of hij scoort twee punten meer dan zijn rivalen, dan is hij altijd wereldkampioen, verder zijn er nog onnoemlijk veel scenario’s mogelijk.

Hyundai kijkt enkel nog naar de constructeurstitel”, is Andrea Adamo duidelijk. “Ik heb vertrouwen in onze rijders voor Spanje en heb vertrouwen in Thierry (Neuville), die zelf nog gelooft in de rijderstitel.” Thierry Neuville belooft “dat hij zo hard als kan zal blijven ‘pushen’ in Spanje”.

Wie in Spanje ook een ‘vervelende’ rol kunnen spelen voor de titelpretendenten, zijn Elfyn Evans en Teemu Suninen. De Brit en de Fin in de Ford Fiesta WRC, lieten de voorbije maanden zien dat ze meekunnen met de fabrieksteams en vooral in Wales werd duidelijk dat Elfyn goed en wel terug is na zijn blessure van de zomer.