Home > Rally > Rallyraid > FIA Cross-Country: Al-Attiyah met vroege voorsprong

FIA Cross-Country: Al-Attiyah met vroege voorsprong

Nasser Al-Attiyah en Matthieu Baumel zijn de eerste leiders in de Rally van Marokko, de afsluitende wedstrijd van de FIA World Cup for Cross Country Rally. Met hun Toyota Hilux hebben ze twee minuten en negenendertig seconden voorsprong op de Century Racing CR6 van Mathieu Serradori en onze landgenoot Fabian Lurquin. 

De eerste etappe van de Rally van Marokko werd een 226 kilometer lange rit naar het bivak in Erfoud over bergachtig terrein vol stenen. Dat leidde tot een resem aan lekke banden. De leider was hierop geen uitzondering. Al-Attiyah gaat voor een vijfde wereldtitel en een zesde opeenvolgende zege in MArokko en zette er stevig de pas in van bij aanvang. Ondanks een lekke band na 100 kilometer toonde hij zich tevreden.

De tweede plaats ging naar Serradori en de Zuid-Afrikaanse specialist de Villiers eindigde als derde. Ook Bernhard ten Brinke enTom Colsoul werden het slachtoffer van een lekke band op het traject. “Een leuke proef maar de start was zwaar voor de rijders en voor de banden. We hebben een goed ritme, kenden een klein navigatieprobleempje maar over het algemeen ben ik tevreden”, aldus de Nederlander.

Voormalig WK Rally dubbelkampioen Carlos Sainz worstelde ook met liefst drie lekke banden en eindigde als achtste. Topvedette Fernando Alonso is bezig aan zijn eerste grote cross country rally. Hij wordt genavigeerd door meervoudig Dakar winnaar Marc Coma. Het werd voor de Spanjaard een zware dag, die hij met de Gazoo Toyota Hilux na de eerste etappe besloot op de 21ste plaats. “Een nachtmerrie met quasi geen zicht”, verklaarde Alonso. “We hadden drie lekke banden, en een van de andere wagens hielp ons nog door ons een wiel te lenen. Het is al positief dat ik aan de finish sta. We leren bij en ik hoop dat we het morgen beter doen.”

De tweede etappe wordt een sectie van 386 kilometer doorheen zand en duinen, in een lange lus rond het bivak van Erfoud.

(Foto: odcevents/@DPPI, credit: Julien Delfosse)

stand na etappe 1

1) Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (Toyota Hilux) in 3u  13min 09sec
2) Mathieu Serradori/Fabian Lurquin (Century Racing CR6) 3u 15min 48sec
3) Giniel de Villiers/Alex Haro (Toyota Hilux) 3u 16min 23sec
4) Stéphane Peterhansel/Andrea Peterhansel (MINI John Cooper Works Buggy) 3u 18min 23sec
5) Bernhard Ten Brinke/Tom Colsoul (Toyota Hilux) 3u 21min 02sec
6) Martin Prokop/Jan Tománek (Ford Raptor RS Cross Country) 3u 22min 23sec
7) Erik van Loon/Sébastien Delaunay (Toyota Hilux Overdrive) 3u 26min 13sec
8) Carlos Sainz/Lucas Cruz (MINI John Cooper Works Buggy) 3u 28min 12sec
9) Aron Domzala/Maciej Marton (Can-Am Maverick X3) 3u 36min 20sec
10) Yazeed Al Rajhi/Michael Orr (Toyota Hilux Overdrive) 3ur 37min 05sec