Home > F1 > F1: de trein der traagheid

F1: de trein der traagheid

Ferrari en Charles Leclerc haalden hun pole position op Monza, tot groot jolijt van de tienduizenden tifosi. Maar de Formule 1 als sport werd eens te meer een farce toen iedereen alles inzette op de laatste ronde en… niemand nog een snelle ronde zette.

Voor Max Verstappen was het al snel klaar. De Nederlander, die door een wisselingen aan de powerunit toch al van de laatste plaats zou starten, kwam met zijn Red Bull Honda de garage niet uit. Toen er in de laatste minuten van Q1 een rode vlag viel omdat Perez zijn bolide geparkeerd had, was het pleit beslecht voor Perez en Verstappen. Met hen bleven de beide Williams en ook Grosjean steken in dit eerste deel van de sessie. Ook Gasly zal morgen met de Toro Rosso achteraan starten wegen PU wissels.

In Q2 ging alles zijn gewone gangetje met een eliminatie van Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), de Haas Kevin Magnussen, beide Toro Rosso met Daniil Kvyat en Gasly, en de McLaren van Lando Norris. Maar ook Kimi Raikkonen ging in Q3 van de baan in de Parabolica, weg kansen op een betere klassering en een langdurige rode vlag. Dat zou de sleutel worden tot het slot van de kwalificatiesessie.

Surplace…

Met nog zes rondes te gaan ging alles weer op groen. Maar iedereen wachtte. Nog vijf minuten, nog vier minuten, nog drie minuten… Uiteindelijk zette Hulkenberg alles in beweging door met zijn Renault de baan te kiezen. Hamilton en alle anderen volgden om dan… treintje te rijden. Tegen een slakkengangetje ging iedereen op weg. Ieder erop tellende dat een ander de kop zou nemen. Maar de klok tikte verder af. Carlos Sainz voelde nattigheid en ging na de Ascari op het gas, dook als eerste de Parabolica in en ging voor zijn snelle ronde. De rest achter hem kreeg… de zwart-wit geblokte vlag. Einde sessie.

Met Sainz, die niet verbeterde, bleven de posities dus bevroren met Leclerc voor Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Nico Hulkenberg, Carlos Sainz, Alexander Albon, Lance Stroll en Kimi Räikkönen. Vooral Vettel miste hier een kans om zich nog voor de Mercedes te plaatsen. Een ander detail: zestien rijders, van Leclerc tot en met Grosjean, reden binnen de 1’20”! Maar wat een non-spektakel.

De laatste ronde van de heren staat nog “under investigation”. Het is dus niet ondenkbaar dat de FIA straks nog wat straffen uitdeelt en we zondag nog een heel andere grid zien. Eentje met Raikkonen op pole bijvoorbeeld…