De afgelopen weken en maanden reed Autosportwereld.be regelmatig met nieuwe wagens. De auto’s kregen telkens een week om te overtuigen en het moet gezegd, het niveau van de meest recente producten van diverse constructeurs overtuigt echt wel.
Zo reden we achtereenvolgens met de Subary XV 1.6i CVT Premium en de Forester 2.0i CVT premium. De grote Forester diende als werkpaard tijdens de Spa Rally en deed dat voortreffelijk. De misschien wel meest typische SUV van het kleinere Japanse merk is één brok bescheiden kwaliteit die in tegenstelling tot veel ‘fake’ offroaders, zowel op asfalt als op onverhard meer dan zijn mannetje staat. Wij reden met de Forester ook meermaals de onverharde wegen in de Ardense bossen in en heel eerlijk, wij waren meer dan verbaasd. Geen put, kleine rivier of afdaling houdt deze wagen tegen.De Hill Start Assist, de X-Mode en de Descent Control speelden daar een belangrijke rol in. Ook de symmetrische vierwielaandrijving van Subaru biedt in alle omstandigheden een veilig gevoel. Bovendien is deze Forester bijzonder goed uitgerust en met een prijs van amper 37.000 euro, zou hij eigenlijk een groter aandeel dit segment voor zijn rekening moeten nemen.
CVT met iets te weinig vermogen…
Iets minder overtuigend was de Subaru XV 1.6i CVT Premium. De XV werd recent stevig onder handen genomen en de wagen is een stuk meer volwassen geworden en oogt speels en leuk. De uitrusting is prima, net als het rijcomfort, maar de 114 pk-sterke motor in combinatie met de Lineartronic CVT-versnellingsbak laat ons een beetje op onze honger. Waar de combinatie CVT en 150 pk in de Forester wel zijn ding doet, is dat voor de XV iets moeilijker, zeker wanneer de wegen in de Ardennen klimmen. Wat niet wegneemt dat de ‘kleine’ SUV van Subaru, een prima auto is, die voor nog geen 30.000 euro menigeen moet kunnen verleiden.
Subaru is een merk dat eigenlijk, zeker voor particulieren, in de shortlist zou moeten staan. De degelijkheid, de democratische prijzen en vooral de legendarische lange levensverwachting van het merk, worden nog al te vaak ‘vergeten’…