Home > Rally > Rallyraid > Terugblik: de Morocco Desert Challenge

Terugblik: de Morocco Desert Challenge

Wie hem op een regionale rally in zijn kuipzeteltje ziet liggen in zijn vertrouwde blauwe Ford Escort rallywagen zou het hem niet nageven. Maar Bjorn Hamiaux heeft nog een donkere kant: hij is ook motorrijder en kiest geregeld de offroadpistes van verafgelegen woestijnrally’s!

Vorig seizoen moest hij afhaken in een onverhard rally in Griekenland na een val met zijn KTM. Ook de Africa Eco race liet hij aan zich voorbijgaan maar hij stond er nu opnieuw voor de Morocco Desert Challenge. Een wedstrijd over 3000 kilometer met nul kilometer (!) aan verbindingswegen orakelde de organisatie. Het zorgde in alle geval voor een toevloed aan deelnemers, tot jolijt van onder andere de Belgische directeur van het evenement, Gert Duson.

Het zandmannetje

De Morocco Desert Challenge 2019 ging op zaterdag 13 april van start in Agadir met goed 1300 personen, 300 rally-raid voertuigen en 210 assistentievoertuigen. Het evenement wordt daarmee alleen nog maar naar de kroon gestoken door… de Dakar! Maar er was al een schaduw gevallen over de koers want op een verbindingsrit knalde iemand van de lokale bevolking tegen een racetruck. Een banaal verkeersongeluk dat de man echter het leven kostte. En dan was er nog de zesde rit, waarin de Nederlander Van Loon zwaar crashte. En ook Bjorn Hamiaux had geen geluk. Hij kwam ten val en bezeerde zijn schouder. Na twee dagen met ontwrichte schouder te hebben volgehouden, moest hij uiteindelijk de handdoek gooien. “Wanneer de helicopter landt en het medische team zelfs niet hoeft te vragen wat er scheelt, dan weet je dat het afglopen is”, schreef “Het Zandmannetje” op zijn facebook pagina.
Uiteindelijk was er bij de motoren een 18de plaats voor de Yamaha van Jeroen Ramon en een 25ste plaats voor de Husqvarna van Bob Peeters. De zege ging er naar de Amerikaan Skyler Howes op een Husqvarna 450 Rally.

Belgische overrompeling

De hoogst geklasseerde Belgen vinden we in de SSV (side-by-side voertuigen) met een derde plaats voor de Can-Am van Marc Lauwers en een vijfde plaats voor navigator Denis Habran (met Fernandez op Can-Am). Verder zien we een 6de plaats voor Verheyen-Geens (Can-Am), een 7de voor Brosens-Slegers (Can-Am), Noel de Burlin 8ste met de Polaris, Fernandez-Lurquin (Can-Am, 16de), co Francois Beguin in de Polaris van Alletru (17de), Mario Dops als co op de Can-Am van Paulich (32ste), De Rycke en Hendrickx (Can-Am, 40ste), Lyuckx-Roels (Can-Am, 45ste) en Goossens-Verhavert op Can-Am als 48ste.

Veel volk in de Buggy/4×4 categorie met de 15de plaats van de Toyota van Lieven De Brabant en Donald De Smet. Ze voeren er een heel contingent landgenoten aan met Jimmy De Breucker-Christian Verhaeren (17de op Toyota), Johan Jongen-Philippe Pelgrims (19de op Bowler), Vincent Thijs-Tom De Leeuw (20ste op Toyota), Gregg Docx-Cedric Van der Veken (25ste op Landrover), Erik Loomans-Hans Daniels (28ste op Bowler), Koen De Ridder-Pieter Dreezen (34ste op Toyota), Jan De Vos-David Jansen (40ste op Bowler). Yves Huysmans en Hans Van den Moortel sloten de rangen op de 47ste en laatste plaats met de Mitsubishi. De zege in de categorie ging naar de Fransen Remy Vauthier en Jean-Michel Polato op een MD Buggy.

Ook veel landgenoten bij de Trucks, waar 35 van die zwaargewicht monsters de start namen. Een trio uit Wit-Rusland, Viazovich-Zaparoschchanka-Sachuk met een MAZ haalde de zege. Voor Igor Bouwens, Dave Berghmans en Ulrich Boerboom was er op de Iveco een 7de plaats weggelegd. Patrick Hillewaere, Nikolas Dejonckheere en Philip Helewaut volgden met de MAN op de 15de plaats, net voor de MAN van Verschoor, Van Der Vaet en de Nederlander Van Schaik. En er zaten nog Belgen verderop in het klassement met een 20ste plaats voor Ingels (op een gedeelde MAN) en een 22ste plaats voor Verheyden-Keysers-Burgelman (DAF)

De Moroccon Desert Challenge dankt zijn succes in grote mate aan de toegankelijkheid en het feit dat het een “amateur”-rally is, dus voor liefhebbers. Maar men moge hopen dat het allemaal goed blijft verlopen want de karavaan groeit van jaar tot jaar.

(foto: cc0)