Home > #Hoofdnieuws > F1 Oostenrijk: F1 veroordeelt onaanvaardbaar gedrag van sommige fans

F1 Oostenrijk: F1 veroordeelt onaanvaardbaar gedrag van sommige fans

Getuigenissen van intimidatie of zelfs aanranding op de Grand Prix van Oostenrijk verschenen op sociale media. De Formule 1 heeft een onderzoek opgestart en noemt het gedrag volstrekt onaanvaardbaar. Een aantal teams en rijders hebben nu ook gereageerd.

Foto ©: Red Bull

Het begon toen Lewis Hamilton (Mercedes) werd uitgejouwd door fans van Max Verstappen (Red Bull), wanneer Hamilton vrijdag crashte in de kwalificatie. Maar liefst 60.000 fans waren afgereisd uit Nederland om deel uit te maken van de 105.000 toeschouwers op de Red Bull Ring. Lewis Hamilton zei dat hij ‘walgde’ van de beweringen dat fans tijdens de Grand Prix van Oostenrijk racistisch, homofoob en seksistisch waren behandeld. “Ik vind het afschuwelijk en teleurstellend om te horen dat sommige fans te maken hebben met racistisch, homofoob en in het algemeen beledigend gedrag”, aldus Hamilton.

Een vrouwelijke toeschouwer schreef op Twitter: “Ik kreeg een misogynistische (vrouwenhaat) opmerking en daarna ging het bergafwaarts met ongepaste aanrakingen en nog veel meer misogynistische opmerkingen.” Een andere fan en twittergebruiker verzamelde een lijst van tweets waar vrouwen hun ervaringen op de Oostenrijkse Grand Prix deelden. Het werd snel duidelijk dat de intimidatie van de ‘Oranje Muur’ tegenover andere fans al langer bezig is. Enkele van deze getuigenissen dateren al van 2015.

Mercedes nodigde een Lewis Hamilton fan uit in hun garage tijdens de race van zondag nadat ze hoorden dat ze was lastig gevallen. Haar jurk werd opgetild door dronken toeschouwers die haar vertelden dat ze geen respect verdiende omdat ze een Hamilton-fan was. “We zijn erachter gekomen dat dit is gebeurd en dat kan gewoon niet,” zei teambaas Toto Wolff. “Dat moet stoppen,” voegde hij eraan toe. “Als je een Formule 1-fan bent, welk team dan ook, welke rijder dan ook, dan mag je geen racist, seksist en geen homofoob zijn, want dan pas je niet in de Formule 1 en willen we je niet.”

De Formule 1 werd ook op de hoogte gebracht en hun eerste verklaring luidde: “We zijn op de hoogte gebracht van berichten dat sommige fans tijdens de Grand Prix van Oostenrijk het slachtoffer zijn geworden van volstrekt onaanvaardbare opmerkingen van anderen. We nemen deze zaken zeer serieus, hebben ze aangekaart bij de promotor en de beveiliging van het evenement. We zullen spreken met degenen die de incidenten hebben gemeld. Dit soort gedrag is onaanvaardbaar en zal niet worden getolereerd.”

Maar liefst 60.000 fans waren vanuit Nederland afgereisd om van de race een thuisevenement voor Max Verstappen te maken. Een aantal van die ‘fans’ vierde de ondergang van Hamilton in de kwalificatie. “Het is niet goed en deze dingen zouden niet mogen gebeuren”, zei Verstappen, die zondag als tweede eindigde. “Ik las een paar schokkende dingen en dat is duidelijk niet oké. Ik zou het niet hoeven te zeggen. Er zou een algemeen begrip moeten zijn dat dit niet zou mogen gebeuren en dat een normaal mens niet zo zou mogen denken, of zich zo zou moeten gedragen.” Ook het team van Verstappen, Red Bull, reageerde op Twitter.

Racewinnaar Charles Leclerc beschreef de berichten over wat sommige fans hadden meegemaakt als ‘vreselijk’. “Ik heb de verklaring van de Formule 1 net voor de race gezien en ik hoop gewoon dat de Formule 1 daar iets voor kan doen”, voegde hij eraan toe. “Ik weet niet hoe het kan worden aangepakt, maar het is duidelijk onaanvaardbaar om dit ergens te zien gebeuren. Maar het is duidelijk dat als we iets kunnen doen, we er iets aan moeten, ik herhaal ‘moeten’ doen.” Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel zei dat de scheldende fans uit toekomstige races moeten worden verbannen. De 35-jarige Aston Martin-rijder zei: “Wie deze mensen ook zijn, ze zouden zich moeten schamen en hun leven lang uitgesloten moeten worden van races.”

Naar aanleiding van de beschuldigingen werd de beveiliging op de tribunes opgevoerd en iedereen die last heeft van misbruik werd dringend verzocht contact op te nemen met de dichtstbijzijnde official.