Home > F1 > F1 Monaco: vooruitblik van de rijders

F1 Monaco: vooruitblik van de rijders

Foto ©: F1

De zevende race van het kampioenschap in de Formule 1 brengt ons naar de straten van Monaco voor misschien wel de beroemdste race van het jaar. Het krappe circuit vormt een aardsmoeilijke test voor zowel de rijder als de auto. Dit denken de rijders over de GP van Monaco.

Ferrari“Mijn favoriete deel van het circuit is absoluut de ‘Piscine’, dat is de bochtencombinatie van twee essen bij het zwembad. Het voelt gewoon geweldig, ik geniet er echt van om daar te rijden”, vertelt Leclerc, die dit weekend in zijn thuisland zal rijden. “Het is ook de plek waar ik als kind heb leren zwemmen, dus ik heb er een emotionele band mee, waardoor het nog meer betekenis heeft.”

Red Bull – “Mijn historie in Monaco was niet zo goed totdat ik er vorig jaar wist te winnen. Het was een enorme opluchting toen ik over de streep kwam, ik was bijzonder blij om die race eindelijk te winnen”, aldus de regerende wereldkampioen Max Verstappen. “Het geeft ook vertrouwen voor de aankomende race. Het Monaco-weekend is altijd erg hectisch, maar wel speciaal. De kwalificatie is natuurlijk van cruciaal belang.”

“We hebben ongelooflijk momentum als een team op dit moment en we blijven maar pushen. Ik ben benieuwd hoe de auto presteert op het circuit van Monaco, ik zal alles geven”, vertelt Sergio Perez.

Mercedes “Meestal ben je na die race mentaal een paar dagen kapot.” Andere circuits vereisen een mix van fysieke en mentale kracht, maar in Monaco ligt de nadruk veel meer op de mentale kant, vanwege het concentratieniveau dat nodig is om op het circuit te rijden”, vertelt Lewis Hamilton.

“Je kunt niet inhalen in de Grand Prix, dus je moet alles op alles zetten tijdens de kwalificatie. De adrenaline giert door je aderen”, zegt George Russell. “De auto is op z’n lichtst, de motor draait op volle toeren, je zit op de limiet en probeert op de millimeter perfect te zijn.” 

McLaren “Ik kijk altijd uit naar het weekend in Monaco. Het zal leuk zijn om zo dicht bij huis te racen, vooral omdat ik in mijn eigen bed wakker kan worden! Vorig jaar was het een fantastische race voor mij en hoewel we nog niet terug zijn op dat niveau, hoop ik dat we hier een paar goede punten kunnen pakken”, vertelt Lando Norris. “De kwalificatie op zaterdag wordt de sleutel, maar het zal interessant zijn om te zien hoe de race op zondag zal verlopen met deze nieuwe auto’s.”

“Ik heb een moeilijke race achter de rug en kijk ernaar uit om het weekend van Monaco in te gaan. Ik heb veel ervaring met deze race, dus ik hoop dit jaar mijn stempel te drukken op de MCL36 en wat punten voor het team te scoren”, legt Daniel Ricciardo uit. “De sfeer in Monaco is altijd opwindend, dus het zal geweldig zijn om alles in me op te nemen. Ik kijk ook uit naar de korte reis van mijn huis naar het circuit!”

Alfa Romeo “Het is een heel ander circuit dan Spanje, ik zal al in de simulator zitten, maar ik denk echt dat het goed zal passen bij de sterktes van onze auto, dus ik heb grote verwachtingen voor het weekend”, zegt Valtteri Bottas. “Het zou een van de beste circuits op de kalender moeten zijn voor onze auto. De upgrades die we voor dit weekend hebben meegenomen, zullen ons daar zeker ook helpen en met een mooie grote achtervleugel zouden we goed moeten zijn in Monaco.”

“Ik kijk er naar uit om met een Formule 1 wagen rond te rijden in Monaco. Het is een plek waar je het juiste gevoel moet vinden in de oefensessies. Ik heb een aantal goede herinneringen aan Monaco, waar ik vorig jaar won en ik ben erop gebrand om er meer te winnen in de F1”, zegt Guanyu Zhou.

Alpha Tauri – “Monaco is een historisch icoon van de Formule 1. De hele wereld kent de Grand Prix van Monaco en de oude foto’s laten zien hoe weinig dit circuit in de loop der tijden is veranderd. Het is beroemd om zijn ligging en om de uitdagingen waarmee de rijders te maken krijgen”, zegt Pierre Gasly. “Het is misschien niet de spannendste race van het jaar, maar qua moeilijkheidsgraad is het een van de moeilijkste, zo niet de moeilijkste.”

“Ik herinner me mijn eerste Monaco weekend, het was heel moeilijk. Ik kwam niet verder dan Q1 en eindigde als P16 in de race”, vertelt Yuki Tsunoda. “Deze keer zal ik een beter idee hebben van hoe ik sneller kan gaan en mijn concentratie tussen de sessies kan behouden. Het doel is om in Q3 te komen en dan punten te scoren.”

Haas ­– “Het is al zo lang een onderdeel van de Formule 1 en het is een historische locatie. Het zou zonde zijn om iets te verliezen wat al zoveel jaren deel uitmaakt van de sport. Het wordt gezien als een van de grote evenementen om te winnen”, vertelt Mick Schumacher.

“Ik denk gewoon dat het een van de circuits is die, voor mij, echt in het DNA van de Formule 1 zit. Ik begrijp dat het misschien niet de spannendste race op zondag is, maar ik denk dat het weekend in zijn geheel veel waarde heeft – het is echt een spannend raceweekend”, besluit Kevin Magnussen.

Aston Martin – “Elke rijder heeft speciale herinneringen aan Monaco en wil er meer creëren. We weten allemaal dat enkele van de beroemdste momenten in de geschiedenis van de Formule 1 hier plaatsvonden”, zegt Sebastian Vettel. “Ik denk dat dit een fysieke Grand Prix wordt waar rijders de auto’s net dat beetje meer zullen opjagen dan in het verleden, dus er zal ook een element van uithoudingsvermogen zijn.”

“Monaco is de race waar we elk jaar naar uitkijken. Het is zo’n unieke uitdaging en het meest pure stratencircuit van allemaal. Deze auto’s zijn zo veel meer een handvol in de meer lastige, scherpere bochten, dus de kwalificatie zal een nog grotere test voor de bestuurder zijn”, zegt Lance Stroll. “Als je bedenkt hoe moeilijk het is om te passeren in Monaco, is het ook een uitdaging die het weekend zal bepalen.”

Williams “Het is altijd spannend om terug te keren naar Monaco. Het is een circuit met zoveel geschiedenis en heeft zo’n speciaal gevoel, meer dan enig ander stratencircuit waar we racen. Het wordt mijn tweede jaar dat ik er race in een Formule 1- auto en ik verwacht dat het een grotere uitdaging wordt in deze nieuwe reglementaire wagens. Maar ik kijk uit naar die uitdaging, dus hopelijk hebben we een goed weekend”, zegt Nicholas Latifi.

“Monaco is één van de grootste races van het jaar. Het is een heel gaaf circuit en ik woon op drie minuten lopen van de paddock, dus het is ’s ochtends makkelijk pendelen voor mij. Het circuit zelf is een echt stratencircuit met een geweldige sfeer, waardoor het altijd speciaal is. We zullen hard pushen en hopen de double-header goed af te sluiten”, besluit Alex Albon.