Home > #Hoofdnieuws > F1 Spanje: Red Bull en Verstappen doen gouden zaak in knotsgekke race

F1 Spanje: Red Bull en Verstappen doen gouden zaak in knotsgekke race

De zesde race van het seizoen vond plaats in Barcelona. Nadat Charles Leclerc (Ferrari) het ganse weekend domineerde mocht hij ook vanop de pole starten. Toch mocht het niet baten voor de Monegask, want in een race waar alle toppers problemen hadden, moest hij opgeven met een mechanisch probleem. Hier kon Max Verstappen (Red Bull) optimaal van profiteren en hij won zijn derde race op rij en neemt de koppositie in het wereldkampioenschap over. Red Bull doet een uitstekende zaak, want Sergio Perez werd tweede en hierdoor neemt het Oostenrijkse team ook het constructeurskampioenschap over. George Russell (Mercedes) reed een sterke race en vervolledigt het podium.

De start is één van de beste mogelijkheden om op dit circuit plaatsen te winnen. Lewis Hamilton (Mercedes) startte sterk en won meteen een positie, maar twee bochten verder botste Kevin Magnussen (Haas) tegen hem waardoor de Brit een lekke band had en helemaal naar achteren viel. Mick Schumacher (Haas) profiteerde optimaal van de botsing, want hierdoor won hij twee extra plaatsen, dan degene die hij al won bij de start en eindigde de eerste ronde op plek zes. Door de slecht kwalificatie en een nieuwe motor startte thuisrijder Fernando Alonso (Alpine) helemaal achteraan, maar hij maakte meteen vijf plaatsen goed.

Problemen bij de toppers

Ook de andere Spanjaard, Carlos Sainz (Ferrari), heeft zijn portie pech dit weekend. In ronde zeven reed hij alleen op positie vijf en bij het remmen verloor hij gewoon de achterkant, waardoor hij terugviel naar plaats elf. Twee ronden later gebeurd exact hetzelfde op exact dezelfde plaats bij Verstappen. Hij verliest wel minder tijd en valt maar een beetje terug tot net achter Russell en Perez op plaats vier.

Verstappen blijft problemen ondervinden dit weekend, want net zoals tijdens de kwalificatie werkt zijn DRS niet zoals het hoort. Omdat zijn achtervleugel niet altijd open wou gaan lukte het hem maar niet om voorbij Russell te geraken. Zijn probleem bleef maar duren en daardoor kon Perez na zijn stop gewoon aansluiten. Op dit moment had Leclerc al dertien seconden voorsprong en leek de overwinning naar hem te gaan, maar net dan begeeft zijn motor het en is het game over voor de Monegask. Hierdoor komt Russell naar de kop van de race en omdat Verstappen beslist om binnen te komen en voor een drie stopper te gaan is Perez tweede. Omdat het DRS-systeem bij de Mexicaan wel werkt en hij ook betere banden had, ging hij gemakkelijk voorbij de jonge Brit en neemt de leiding van de race over.

Red Bull naar de kop

Na alle hectiek stagneerde de race wat en in ronde 44 kwam Verstappen zijn laatste stop maken. Op dat moment reed hij zestien seconden voor zijn teamgenoot Perez, maar hij had genoeg voorsprong om Russell voor te blijven tijdens zijn pitstop op positie twee. Omdat Verstappen veel jongere banden had dan Perez, liet de Mexicaan zijn teamgenoot gemakkelijk voorbij en uiteindelijk won de Nederlander. Perez werd gemakkelijk tweede en had zelfs tijd genoeg om een extra stop te maken en de snelste ronde van de race neer te zetten en een extra puntje mee te nemen. George Russell is de enige van de drie topteams die geen problemen had en wordt mooi derde. De rest van de top tien is Sainz, Hamilton, Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Esteban Ocon (Alpine), Lando Norris (McLaren), Alonso en Yuki Tsunoda (AlfaTauri)

Met zijn derde overwinning op rij en het wegvallen van Leclerc neemt Verstappen de kop van het wereldkampioenschap over van de Monegask. De Nederlander heeft nu 110 punten wat er zes meer zijn dan Leclerc die met 104 achterblijft. Sergio Perez (85) verstevigt zijn derde plaats en loopt iets uit op Russell (74). Carlos Sainz (65) moet tevreden zijn met een vijfde plaats in het kampioenschap. Ook bij de constructeurs is er een andere leider. Red Bull doet een uitstekende zaak en heeft nu 195 punten. Doordat enkel Sainz punten scoort voor Ferrari (169) hebben ze nu 26 punten achterstand en met de wederopstand van Mercedes moeten het ook al achterom kijken, want Russell en Hamilton hebben samen 120 punten.