Home > #Hoofdnieuws > F1 Imola: Verstappen haalt pole in lange kwalificatie

F1 Imola: Verstappen haalt pole in lange kwalificatie

Op het eerste Europese circuit van het seizoen stond daarnet de kwalificatie op het programma. Na de natte sessie van vanmiddag was het nu een wisselvallige kwalificatie met veel actie en maar liefst vijf rode vlaggen. Op het einde was Max Verstappen (Red Bull) het snelst, Charles Leclerc (Ferrari) tweede en Lando Norris (McLaren) derde.

Foto © Red Bull

De eerste sessie werd na vijf minuten al onderbroken, want de Williams van Alexander Albon vatte vuur aan zijn rechterachterrem en de remschijf spatte ook uiteen. Dit zorgde voor heel wat scherven op het circuit waardoor de stewards dit moesten opkuisen. Doorheen heel de sessie bleef het circuit maar verbeteren en op het einde was het nog spannend wie door kon stoten naar Q2. Naast Albon, vielen ook Esteban Ocon (Alpine), Nicholas Latifi (Williams), Pierre Gasly (AlphaTauri) en Yuki Tsunoda (AlphaTauri) uit. Voor Tsunoda was het erg nipt want hij was maar vier duizendsten trager dan Lewis Hamilton (Mercedes) op plaats vijftien.

Sessie twee ging de compleet andere kant uit. Aan het begin van de sessie hoorden we via de radio van Ferrari, dat er net genoeg tijd zou zijn om één getimede ronde af te leggen voordat de regen viel. Iedereen zette een snelle tijd neer en Carlos Sainz (Ferrari) ging nog voor een tweede snelle ronde, maar in de laatste bocht nam hij iets te veel snelheid mee en belandde in de muur, waardoor er een tweede rode vlag kwam. Tijdens de rode vlag begon het dan opnieuw te regenen en hierdoor was de rest van de sessie onbelangrijk, want niemand kon verbeteren. Hierdoor konden Lance Stroll (Aston Martin), Zhou Guanyu (Alfa Romeo), Hamilton, Mick Schumacher (Haas) en George Russell (Mercedes) niet doorstoten naar de laatste kwalificatiesessie.

Aan rode vlaggen geen gebrek

Het gevecht voor de pole leek door het uitvallen van Sainz bijna gegarandeerd naar Leclerc te gaan, maar het werd een stevig gevecht. Deze moest wel alweer gezet worden na een onderbreking, want net zoals Bottas deze middag verloor Kevin Magnussen (Haas) zijn wagen en remde dankzij de grindbak voldoende af waardoor hij niet tegen de muur botste en nog weggeraakte. Omdat hij stil stond kwam er wel een rode vlag. Nadat iedereen zijn tijd heeft neergezet was het Verstappen die de snelste tijd heeft neergezet, maar drie minuten voor het einde viel Bottas stil en werd er een vierde rode vlag gezwaaid. Na het incident wou iedereen nog snel zijn tijd verbeteren, maar voordat iemand een tijd kon neerzetten was de vijfde rode vlag daar. Op dezelfde plek van Magnussen ging Norris van de baan en zo bleef Verstappen met een 1’27”999 op pole staan. Leclerc zette de tweede tijd neer op acht tienden van de Red Bull en Norris die zijn wagen in de grindbak plaatste start op drie. De rest van de top 10 is: Magnussen, Fernando Alonso (Alpine), Daniel Ricciardo (McLaren), Sergio Perez (Red Bull), Bottas, Sebastian Vettel (Aston Martin) en Sainz.

Morgen is er om 12u30 de tweede en laatste oefensessie en om 16u30 begint de eerste sprint van het seizoen met als startgrid deze kwalificatie.