Home > #Hoofdnieuws > F1: komt GP van Miami in het gedrang?

F1: komt GP van Miami in het gedrang?

Normaal gezien staat op 8 mei de eerste GP van Miami op het programma in de F1. Alleen is dat drie weken voor de start van het weekend opeens niet meer vanzelfsprekend. Omwonenden van het nieuwste stratencircuit zijn in een laatste poging om de GP tegen te houden naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat het geluid ondragelijk zal zijn en fysieke schade zou kunnen veroorzaken.

Foto: © F1

Voor de eerste van twee Grote Prijzen in de VS, gaat het F1-circus normaal gezien op zondag 8 mei racen in Miami. Nu de werkzaamheden aan het circuit in Miami Gardens bijna zijn afgerond kan het aftellen toch bijna echt beginnen. Echter zijn de buurtbewoners niet te spreken dat er een F1-weekend wordt gehouden in hun achtertuin. In een laatste poging op het weekend niet te laten doorgaan zijn ze naar de rechter gestapt.

Zij zeggen dat het geluid van de wagens niet te harden zal zijn, hun rust zal verstoren en mogelijks zelfs fysieke klachten zou creëren. Om hun zaak harder te maken zijn de bewoners naar een extern bureau gegaan en gevraagd of ze het geluidsniveau willen onderzoeken. In het rapport van het bureau staat dat de F1 een geluidsniveau van 97 decibel produceert in een straal van vier kilometer, wat je zou kunnen vergelijken met het geluid van een drilboor.

Geen vergunning

Enkele weken voor de race blijkt ook dat de vergunning van het evenement nog niet in orde is. Het stadsbestuur van Miami heeft nog altijd geen officieel besluit genomen als de race al dan niet mag doorgaan. Dit kan de rechtszaak van de bewoners parten spelen, want de advocaten van het Hard Rock Stadium (waar de race passeert) zeggen dat de rechter moet wachten op een uitspraak totdat de vergunning is toegekend. Zij vinden ook dat de stad zelf moet beslissen of een evenement te luid is en niet de omwonenden. Een uitspraak over deze zaak zal normaal gezien komende maandag vallen.