Home > Rally > BRC > M-Cup BRC TAC Rally: Philip Lommers pakt eerste overwinning

M-Cup BRC TAC Rally: Philip Lommers pakt eerste overwinning

Onder een stralende lentezon en een gure wind werd zaterdag in en rond Tielt de TAC Rally verreden. Deze compacte rally met meer wedstrijdkilometers dan verbinding is gekend voor het verraderlijke parcours met wisselende grip en dat bleek ook uit het aantal sorties.

Zoals u reeds kon opmaken uit onze uitgebreide voorbeschouwing, was een kwart van de deelnemers aan de rally afkomstig uit de M-Cup. Voor de wedstrijd besliste Dany Claesen om forfait te geven, nadat de wagen motorische problemen kende op de Shakedown en men dit niet tijdig opgelost kreeg. Uiteindelijk reden er 22 teams over het startpodium onder M-Cup vlag.
Op KP 1 kregen heel wat deelnemers een normtijd, waaronder ook de M-Cup’ers. Op KP 2 zette Kurt Braeckevelt zijn statement dat hij voor het podium zou gaan kracht bij door daar de beste tijd af te klokken, voor Franky Boulat en Philip Lommers. Na de annulatie van KP 3 en een sterke chrono op de Poelberg zou Kurt ook de eerste ronde als leider afsluiten met amper 1,9 seconde voor op Philip Lommers. Franky Boulat liep tegen een tijdstraf van 1 minuut 20 seconden aan door acht minuten te laat in te klokken op een TK en verloor daar de aansluiting met de kopgroep. Achter dit leidende duo waren Cris Algoedt en Patrick Diels verwikkeld in een stevig duel om de derde plaats, met amper 5 seconden die beide heren scheidden. Achter hen volgden Loic Pirot en Marc Maertens op vijf en zes. Op dat moment had Brecht Lavaert zijn debuut al moeten beëindigen met een kapot differentieel op KP 2 en had kampioen Tom Ceuppens op KP 1 zijn één reeks in de berm geparkeerd met problemen. Hij zou later nog herstarten vanaf de tweede ronde.

De tweede boucle van vier proeven zou een behoorlijk slagveld aanrichten onder de M-Cup’ers: Thierry Cokelaere (differentieel), Wim Muilwijk (versnellingsbak), Manolito Verhaeghe (versnellingsbak) en Michael Pittillioen vervoegden de lijst van het opgavepark. Later zouden ook nog Stefaan Vandenabeele en Ashley Vercruysse (cardan) naar de kant moeten met pech. In de strijd om de zege zou Kurt Braeckevelt op KP 5 zijn troeven verspelen. In een gladde rechtse T liet hij zich – net zoals enkele andere piloten – vangen en dook hij de gracht in. Hij kon dankzij hulp van het publiek verder met amper schade aan de wagen, maar zijn klassement was uiteraard om zeep. Philip Lommers aarzelde niet en nam met de scratch de leiding over. Franky Boulat diende hem echter van antwoord en zette twee besttijden op rij neer om na KP 8 toch weer bovenaan de tabellen te prijken. Hij had echter maar vier tellen voorsprong op Philip en 26 seconden op Cris Algoedt, die aan een sterke wedstrijd bezig was.

Het zag er naar uit dat de resterende zes proeven een mooi duel voor de overwinning zou opleveren, maar de koppeling van Franky Boulat gooide roet in het eten. Exit dus ook voor Franky en co Peggy… Philip Lommers nam het commando en diende met een halve minuut voorsprong geen risico’s meer te nemen. Hij zou zijn eerste overwinning in de M-Cup binnenrijven, en na een bijzonder sterke Haspengouw is deze overwinning ook meer dan verdiend! Ook Cris Algoedt kon zijn eerste rally na twee jaar afwezigheid met een tweede plaats besluiten en was daar uiteraard meer dan tevreden mee. Achter hen zou Loic Pirot zijn TAC-debuut met de laatste podiumplaats afsluiten, en hij neemt door de opgave van Franky Boulat ook de leiding in het kampioenschap mee naar huis. Patrick Diels finishte als vierde met ruime voorsprong op Steve Brown, die door alle opgaves en sorties na een goede wedstrijd met de vijfde plaats ging lopen. Didier Spillebeen, die ook even vastzat waar Kurt Braeckevelt in de gracht dook, verzorgde naar goede gewoonte het spektakel en kreeg de zesde plaats als beloning. Lorenzo Vandenheede en Gregory Vanovertveldt hadden op het einde van de rally nog een onderling duel voor de zevende stek , waarbij Lorenzo met tien seconden bonus aan het langste eind trok. Lorenzo zag een virtuele top vijf notering verloren gaan toen hij zich zes minuten vastreed op KP 9 aan de eerste rechts 30. De negende plaats – en eerste van de zes debutanten – zou naar Xavier Debaere gaan, voor Patrick Lievens die de top tien afsloot. Kurt Braeckevelt zette na zijn sortie nog alle besttijden op de tabel en haalde als morele winnaar nog de meet als elfde voor Eric Deprez. Dertiende eindigde de onfortuinlijke Marc Maertens die een mooi klassement verloren zag gaan na een lekke band en een gigantisch tijdverlies op KP 5. Tom Ceuppens zou het klassement afsluiten als veertiende door de straftijd die hij kreeg omwille van zijn herstart.

De volgende manche is de Sezoensrally in Bocholt, waar er hopelijk weer een mooie deelnemerslijst en een spannend duel voor de zege in het verschiet ligt. Tot dan! (persbericht)