Home > #Hoofdnieuws > FIA WEC Spa: 37 wagens en twee Belgen aan de start

FIA WEC Spa: 37 wagens en twee Belgen aan de start

Spa-Francorchamps was in mei 2012 gastheer van de eerste Europese FIA WEC-race en is één van de slechts twee circuits die de afgelopen tien jaar elk seizoen op de kalender hebben gestaan, waarbij het andere uiteraard naar de naam Le Mans luistert. Voor het eerst sinds 2019 de wedstrijd in Spa-Francorchamps ook weer de generale repetitie voor de 24 uur van Le Mans.

De Hypercar-categorie telt opnieuw vier deelnemers, met Alpine als winnaar van de 1000 Mijl van Sebring en de twee Toyota Gazoo Racing GR010 die met een ongewijzigde line-up aantreden. De Braziliaan Pipo Derani vervangt dan weer de Amerikaan Ryan Briscoe in de #708 Glickenhaus Racing 007 LMH. Hij doet het samen met Olivier Pla en Romain Dumas.

In LMGTE Pro zullen Chevrolet, Ferrari en Porsche het tegen elkaar opnemen, waarbij Porsche zijn voorsprong in het constructeurswereldkampioenschap wil uitbreiden na het dubbele podium in Florida. De rijdersbezetting van alle vijf auto’s is ongewijzigd ten opzichte van de openingsrace van het seizoen in de VS.

In de LMP2-klasse zullen voor de tweede race van het seizoen opnieuw vijftien auto’s aan de start verschijnen, met drie rijderswissels op 45 rijders die in de VS raceten. De Brit Alex Lynn voegt zich bij de winnaars van de 1000 Miles of Sebring, Oliver Jarvis en Joshua Pierson in de #23 United Autosports Oreca-Gibson en vervangt Paul Di Resta. Sebastien Bourdais doet het samen met Nico Muller en Ryan Cullen in de Vector Sport Oreca, als vervanger voor Mike Rockenfeller. Alex Brundle keert terug naar het Inter Europol Competition team in de plaats van Fabio Scherer, samen met Jakub Smiechowski en Esteban Gutierrez in de Oreca 07-Gibson. Uiteraard is WRT van de partij, na de tweede en derde stek in Sebring.

De LMGTE AM-grid wordt uitgebreid tot 13 wagens met de terugkeer van de GR Racing Porsche 911 RSR-19 van Mike Wainwright, Riccardo Pera en Ben Barker. Onze landgenoot Jan Heylen stapt voor zijn thuisrace in de #88 Dempsey-Proton Racing Porsche, samen met de Amerikanen Patrick Lindsey en Fred Poordad. Sarah Bovy doet het uiteraard met de Iron Dames, in de Ferrari 488, na een mooi resultaat in Sebring.

Het weekend van de TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps gaat van start op donderdag 5 mei, met de kwalificaties op vrijdag 6 mei, gevolgd door de tweede race van het FIA World Endurance Championship op zaterdag 7 mei.

Tickets: https://www.ticketmaster.be/artist/totalenergies-6-hours-of-spa-francorchamps-tickets/965907