Home > F1 > F1: Aseel al Hamad en Abbi Pulling eerste vrouwen die een F1-wagen besturen in Saoedi-Arabië

F1: Aseel al Hamad en Abbi Pulling eerste vrouwen die een F1-wagen besturen in Saoedi-Arabië

BWT Alpine F1 team heeft in Saoedi-Arabië geschiedenis geschreven. Voor het eerst heeft het team twee vrouwen een F1-bolide laten besturen in het land. Aseel Al Hamad (vertegenwoordiger van Saoedi-Arabië in de FIA Women in Motorsport Commission) en Abbi Pulling (W Series) waren de gelukkigen. Samen willen ze een voorbeeld zijn voor vrouwen, zodat er meer in de racewereld terecht kunnen komen.

foto: ©Alpine

Al Hamad strijd al jaren voor de training en opleiding voor vrouwen in de autosport. In 2018 reed ze al eens met de E20 van Alpine, toen op het circuit Paul Ricard in Frankrijk. Voor Pulling (19) was het haar eerste ervaring met een F1-wagen. Dit jaar rijdt ze in de W Series voor Racing X en is ze lid van het Alpine Affiliate programme (de stap voor je in de Alpine Academy terecht kan komen). Hiermee hoopt ze om ooit haar droom waar te maken en in de F1 te geraken.

In samenwerking met de Saoedische toeristische dienst namen de twee, de bolide naar een paar iconische plaatsen en monumenten in Riyad. Samen willen ze demonstreren dat je de mogelijkheden die op je pad terechtkomen moet pakken. Ook hopen ze dat hun actie, de toekomst voor vrouwen in de autosport vergroot.  

Het was fantastisch om opnieuw met het BWT Alpine F1 Team samen te werken, zeker omdat het in mijn thuisstad Riyad was. Ik hoop hiermee generaties aan vrouwen te inspireren om verliefd te worden op de sport en misschien zelf jonge meisjes een carrière te laten ambiëren. Als ik kijk naar Abbi (Pulling), dan doet het me deugd dat er nu al vrouwen zijn met zoveel passie en toewijding voor racen. Zij is het voorbeeld dat als je ergens in gelooft en je dromen najaagt, dat je deze in de toekomst kan waarmaken,” aldus Al Hamad. Ook Pulling hoopt dat er dankzij hen, deuren worden geopend: “Ik kreeg voor het eerst de kans om met een F1-wagen te rijden en het was alles waar ik van droomde en meer. Ik begon met racen toen ik acht was en had altijd de droom om in de F1 terecht te komen, nu ben ik blij dat ik net dat stapje dichter bij mijn droom ben geraakt. Het is belangrijk voor de sport dat we jonge vrouwelijke talenten aanmoedigen om hun dromen na te jagen. Programma’s zoals de Alpine Academy tonen aan dat je met een beetje structuur veel kan bereiken.”

You may also like
In een notendop: F1 – F1 Academy – F3
F1: het verhaal achter de overstap van Alonso naar Aston Martin
F1 Australië: reacties na vrijdag
F1-testdagen Bahrein: Ocon snelste deze ochtend