Home > #Hoofdnieuws > F1: 72 seizoenen in cijfers – Vreemde of bijna niet te breken records

F1: 72 seizoenen in cijfers – Vreemde of bijna niet te breken records

Volgens het gezegde ‘meten is weten’ wordt elke statistiek in de F1 bijgehouden. Van aantal races tot snelste ronden in een race, alles is opgeslagen. Wanneer alles goed wordt bijgehouden, zijn er sommige dingen die maar één keer zullen voorkomen. In dit laatste stukje kijken we naar records die (bijna) onmogelijk te breken zijn.

Snelste penalty: Sebastian Vettel maakte in 2006 tijdens de Turkse GP zijn debuut. Na negen! seconden had de Duitser al een penalty omdat hij te snel reed in de pits. Dit seizoen kan het dus gebroken worden door Zhou Guanyu (Alfa Romeo), maar hij zal letterlijk snel moeten zijn.

Kortste F1-carrière met kwalificatie: Dit record staat ook op naam van een Duitser. In 1953 ‘reed’ Ernst Loof voor Veritas in de Duitste GP. Hij kwalificeerde op de 31ste plaats op de Nürnburgring Nordschleife op 2’17”0 van polesitter Alberto Ascari in de Ferrari. Omdat Helm Glöckler niet kon starten mocht Loof op de 30ste plaats starten. Lang duurde zijn race wel niet, want na amper 2 meter was er een probleem met zijn benzinetank en moest hij opgeven. Dit waren zijn enige meters in de F1.

Kleinste puntenverschil tussen nummers 1 en 2 in WK-eindstand: Het seizoen 1984 was een razend spannend gevecht tussen Niki Lauda en Alain Prost. De twee eindigden op een half puntje van elkaar, door de huidige puntenverdeling zijn zulke kleine verschillen bijna niet meer mogelijk. Zelfs vorig jaar was het verschil tussen Verstappen en Hamilton acht punten. In 1984 waren er minder punten te verdienen toen was het 9-6-4-3-2-1, nu 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 en één punt voor de snelste ronde in de race als je in de top 10 eindigt.

In elke race op het podium staan: Michael Schumacher is tot op heden de enige rijder die erin is geslaagd om in iedere race van een seizoen op het podium te staan. In 2002 haalde hij in alle zeventien races het podium. Hij was in de Ferrari oppermachtig. Om het nu te doen is technisch gezien mogelijk, maar het ziet er niet direct naar uit. Met meer races en dus een hogere kans op mislukken, zal het hoogstwaarschijnlijk bij Schumacher blijven. Vorig jaar kwam Verstappen er dicht bij, maar door zijn opgaves in Baku, Silverstone en Monza en het ‘bowlen’ van Bottas in Hongarije waardoor hij schade had en maar negende eindigde, lukte het de Nederlander niet.

Oudste rijder in een F1-wagen: Vroeger waren het vooral oudere rijders die in de F1-bolides reden, maar de laatste jaren is de sport verjongt. Dit seizoen is de gemiddelde leeftijd van de rijders 24 jaar en 122 dagen. Dit is dankzij rijders zoals Alonso (40) nog zo hoog. Het record staat op naam van Louis Chiron. Toen hij in de GP van Monaco startte was hij 55 jaar en 292 dagen oud.

Meeste pitstops in 1 race / en te winnen: Alain Prost slaagde erin om in één race zeven keer te pitten tijdens de GP van Europa in 1993. /Achttien jaar later deed Button nog iets extremer. Door de wisselende weersomstandigheden en een extra pitstop doordat hij zijn voorvleugel verloor, kwam hij zes keer in één race binnen. Toch wist hij op de één of andere manier te winnen.

Hoogste percentage uitvallers in 1 race:  Tijdens de GP van Monaco in 1996 heeft 85,7% (18 van de 21 starters) het einde van de race niet gezien. Enkel Olivier Panis (dit was zijn enige overwinning), David Coulthard en Johnny Herbert eindigden de race. Dat er maar drie rijders finishen is ook een record en even onwaarschijnlijk dat het nog zal voorvallen.

F1 Imola: vooruitblik op het weekend
F1: slechte start van wereldkampioen gebeurt vaker dan u denkt
F1 Australië: reacties na vrijdag
F1: Vettel weer inzetbaar voor Aston Martin