Home > #Hoofdnieuws > Wie is de ondernemer achter… Stijn Lowette?

Wie is de ondernemer achter… Stijn Lowette?

De wintermaanden komen eraan en dan valt de autosport toch een beetje stil. Autosportwereld.be neemt echter geen winterpauze en daarom starten we met een nieuwe reeks waarin we de ondernemer achter de autosportfiguur aan bod laten komen. Tussen autosport en het zakenleven zijn immers heel wat parallellen. De vierde in de reeks is Stijn Lowette, de man achter het succesverhaal van de Kambukka drinkbekers en een man met een passie voor Porsche en ruimer de autosport.

Wat houdt jouw professionele activiteit in? 

“Mijn hoofdactiviteit is Kambukka. Kambukka is een merk van hervulbare drinkbekers voor mensen on-the-go. Dat gaat van thermische koffie of theebekers die zeg maar de klassieke thermos vervangen tot flesjes voor schoolgaande kinderen of waterflessen voor sporters of gewoon voor op kantoor, i.p.v. wegwerpbekertjes.  Het unieke zit hem vooral in het feit dat alle drinkbekers heel wat interessante eigenschappen hebben zoals een speciaal deksel met een sluitsysteem dat morsen en lekken voorkomt, maar ook in het feit dat je ze heel makkelijk kan reinigen. Alles is gepatenteerd en door ons uitgevonden en ontwikkeld. Het gaat uiteraard niet enkel over techniek, maar zeker zo belangrijk is dat we een zeer stijlvol en trendy merk zijn wat bovendien B-corp certified is, wat wil zeggen dat we heel erg met duurzaamheid bezig zijn. Onze producten zijn wereldwijd te koop in meer dan 60 landen en daar komen jaarlijks heel wat landen bij. We zijn ook al jaren huisleverancier van Starbucks China, maar kan je ons eveneens vinden bij retailers zoals AS Adventure, Harrods in Londen, Galleries Lafayette in Frankrijk, Migros in Zwitserland… Zeg maar de betere retailer die oog heeft voor kwaliteit en trendy merken. Verder investeer ik via mijn holding, Tower 16 in vastgoed (residentieel en commercieel), maar ook in andere bedrijven die een link met de retailsector hebben.” 

Wat neem je mee van de sport in je professionele leven of omgekeerd? 

“Focus is van belang in eender wat je doet. Ik ben er sterk van overtuigd dat dit de enige manier van slagen is zowel in de sport als zakelijk.  Autosport heeft veel gemeen met het leven als ondernemer in die zin dat je niet altijd alles zelf in de hand hebt.  Je kan er wel alles aan doen om de beste of de snelste te zijn, maar je team is minstens zo belangrijk en uiteraard moet je ook een portie geluk hebben. Tegenslagen komen op momenten dat je ze het minste verwacht en doorzetting en volharding zullen altijd het nodige resultaat opleveren, als het niet op korte termijn is, is het op wat langere termijn. Op het juiste moment op de juiste plaats zijn en de juiste keuzes maken op het juiste moment, zijn een kunst en soms moet dat razendsnel gebeuren. Het belangrijkste is altijd om de meet te halen en liefst zonder al te veel brokken maar toch zal je de nodige risico’s moeten nemen om vooraan te kunnen rijden.  Als ondernemer is dat net hetzelfde.”

Al sportieve plannen voor 2022?

“Wat de autosport betreft zal ik Glenn weer steunen in de Porsche Carrera Cup Benelux en zal hij met mijn wagen rijden. Ik zal me vooral focussen op uithoudingsraces, in de vorm van een aantal wedstrijden van de 24H-series, waarvan de eerste met PK aan het stuur van de Audi R8 GT2, maar de rest voornamelijk in de fel bevochten 992-klasse. Er staan ook enkele Belcar-wedstrijden op de planning. Ik hou wel van de uitdaging om me te meten in een competitie met veel identieke wagens, zoals dat met Porsche het geval is. Je kan je niet verbergen, iedereen rijdt met dezelfde wagen… super toch! Ik ken mijn limieten en ik weet dat er veel piloten zijn die een stuk sneller zijn, maar ik denk dat ik dit jaar ontzettend veel bijgeleerd heb aan het stuur van de Porsche 992 en ben ik ervan overtuigd dat ik op een 992 samen met een paar toppers mijn ding kan doen en mee kan bijdragen om een 24-uurswedstrijd te winnen. Naast autosport ben ik ook een actieve loper, fietser, zit ik geregeld in de gym en speel ik wekelijks Padel met vrienden. En last but not least, in 2022 ga ik ook wat tijd in mijn zoon zijn karting investeren… Hij gaat BNL, Eurotropy en Euroseries rijden in 2022.