Home > Circuit > Al Unser Senior overleden

Al Unser Senior overleden

De Amerikaanse racelegende Al Unser Sr. stierf donderdag 9 december op 82-jarige leeftijd. Unser Sr., die zijn carrière voor het grootste deel uitbouwde in de Indycar racerij was een van de vier coureurs in de geschiedenis van de Indianapolis 500 die vier edities won.

foto: wikipedia/CC BY 2.0

Het eerste succes op de “Brickyard” kende hij in 1970, twee jaar na dat van broer Bobby die als eerste vertegenwoordiger van de familie zegevierde en een paar maanden geleden overleed. Al Senior had dan een lange carrière bij het Penske-team. Naast zijn Indy 500 zeges haalde hij ook drie Indycar-titels in 1970, 1983, 1985 en een IROC-titel (1978), evenals een overwinning in de 24 uur van Daytona (1985).

Hij leidde het grootste aantal rondes af op de beroemde ovaal (644) van iedereen en is nog altijd de oudste rijder die de 500 mijl won, hij deed dat op 47-jarige leeftijd. Dat was in 1987 en het is ook zijn beroemdste zege, gereden met een auto van bouwjaar 1986 die nog maar een paar dagen eerder in een hotellobby was tentoongesteld. Michael Andretti, met een nieuwe en krachtige Ford-motor, domineerde de trainingen, de kwalificatie en het grootste deel van de race, tot hij op 23 ronden voor het einde naar de kant moest met motorpech. Al Unser Sr. nam over en reed naar zijn meest beruchte zege ooit. In de daaropvolgende jaren bleef hij af en toe races rijden, tot 1993. Hij werd in 1992 nog opgeroepen om de geblesseerde Nelson Piquet te vervangen. In 1994, nadat hij zich niet had gekwalificeerd voor de Indy 500, stapte hij onmiddellijk uit d eIndycar, en laat nu net die editie van de indy 500 gewonnen worden…door zijn zoon Al Unser Jr.!

Al “Senior” bleef bezig als coach en adviseur en reed onlangs ook een demo in de tweezitter IndyCar. Al Unser Sr leverde een gevecht tegen leverkanker sinds de diagnose in 2004. Hij stierf thuis, in Chama, New Mexico.