Home > Rally > Divers > Interview Janeke Degrave: “Of het een eenmalige gebeurtenis is zal afhangen van dit weekend”

Interview Janeke Degrave: “Of het een eenmalige gebeurtenis is zal afhangen van dit weekend”

De West-Vlaamse Janeke Degrave heeft reeds aan drie wedstrijden deelgenomen als copiloot, maar wie de deelnemerslijst van de 6 Uur van Kortrijk bekijkt merkt iets op. Janeke zal voor de gelegenheid het stuur zelf in handen nemen. Autosportwereld.be sprak met de dame uit Nieuwkerke.

“De keuze om zelf het stuur in handen te nemen is in eerste instantie om het van die kant eens te willen ervaren,” gaat Janeke van start. “Of het een eenmalige gebeurtenis is zal afhangen van dit weekend, maar het is normaal wel mijn bedoeling om verder te doen als copiloot. De rally’s die ik reed met Youri Vancoillie waren heel fijne ervaringen, Youri is volgens mij een verborgen talent dat nog heel veel te bieden heeft, een plezier om als co-piloot te begeleiden! In de Hemicuda Rally heb ik dan weer samen met Patrick Vandeputte veel bijgeleerd, waarvoor enkel maar dank.”

Naast Melissa Debackere is Janeke de enige vrouw achter een stuur in Kortrijk. “Ik vind het normaal dat er zo weinig vrouwelijke piloten zijn. De rallysport is eerder een mannenwereld, wat niet wil zeggen dat vrouwen daarin niet ook hun mannetje kunnen staan. Er hangen natuurlijk wel veel risico’s aan vast, waardoor het misschien veel vrouwen tegenhoudt om het te doen, ikzelf vind het juist een uitdaging.”

“Met uitzondering van een korte rit heb ik zelf nog niet met een rallywagen gereden. Dit weekend wordt dus de eerste keer en ik ben er zeer benieuwd naar. Er is geen tijd meer voor een test waardoor ik wel nerveus ben, maar het is goede stress. Ik zie het volledig zitten en kijk ernaar uit!” vertelt Janeke verder. “Het doel voor Kortrijk is in eerste instantie zeker uitrijden, maar vooral genieten van de ervaring en er plezier aan beleven.” Op een antwoord op de vraag of er reeds plannen zijn voor volgend jaar moeten we nog even wachten. “Plannen voor volgend jaar? Heel graag, maar daar heb ik nog niet over nagedacht, ik zie wel wat op mijn pad komt.”