Home > Moto > MotoGP Valencia: wedstrijd voor de geschiedenisboeken

MotoGP Valencia: wedstrijd voor de geschiedenisboeken

Om meer dan één reden zal deze MotoGP wedstrijd in Valencia de geschiedenis ingaan. Eerst en vooral omdat het de afscheidsrace werd van een legende, Valentino Rossi, maar ook omdat we een nooit geziene 1-2-3 zege kregen van Ducati. De jonge Remy Gardner, die trad dan weer in de voetsporen van zijn legendarische vader Wayne…

Er was nog wel één en andere aan prijzen uit te delen in Valencia. Voor de MotoGP was er een laatste zege te begeven in 2021 en de teamstitel. Dat het een Ducati feestje ging worden was geen geheim. Jack Miller pakte eerst de kop maar zag al gauw rookie Jorge Martin met de Pramac ingeschreven machine langs hem stomen. Daarna leek Martin op weg naar de winst maar in de tweede helft van de race kwam Ducati fabrieksrijder Francesco Bagnaia onstuitbaar naar de leiding en de zege gaan. Miller herpakte zich nog en ging alsnog naar de derde plaats. Dat betekende dat voor het eerst in hun lange, lange racegeschiedenis in het WK snelheid en MotoGP, Ducati een volledig podium bezette met plaatsen 1,2 en 3! Het was ook voldoende om aan Lenovo Ducati toe te laten de teamstitel te pakken en voor Jorge Martin was er op de Pramac Ducati de titel voor beste rookie in 2021. Ducati had al de constructeurstitel en dt wil dus zeggen dat de Italianen enkel de rijderstitel mislopen, die al enkele races geleden naar Quartararo op de Yamaha ging.

Grazie Vale!

Drommen fans zakten ook af naar Valencia om een laatste glimp op te vangen van hun held in actie. Valentino Rossi reed er immers zijn 432ste en laatste wedstrijd en besloot zijn lange carrère op een tiende plaats. Na de wedstrijd was er dan ook een uitgebreide afscheidsceremonie voor “De Dokter”, die de top van de motorracerij verlaat met negen wereldtitels, 115 zeges en 65 pole’s.

Remy Gardner in de voetsporen van zijn vader

De Australiër Remy Gardner had in de Moto2 race genoeg aan een tiende plaats om de titel te pakken. Zijn Red Bull KTM Ajo teamgenoot en grootste rivaal, Raul Fernandez, deed wat hij moest doen en won de race maar hij strandde op vier punten van de ultieme kroon. Remy Gardner is de zoon van 1987 wereldkampioen Wayne Gardner.
Pechvogel van dienst was poleman Simone Corsi, die de MV Agustio bij de start van de race aan de kant moest zetten met technische problemen. Naast Fernandez mochten Fabio Digiannantonio (Gresini) en Augusto Fernandez (Elf MarcVDS) mee op het podium. Onze landgenoot Barry Baltus besloot 2021 op een 18de plaats in de race.

Vermelden we tot slot nog dat Xavier Artigas (Leopard Racing Honda) de wedstrijd won in de Moto3. Sergio Garcia (Aspar Team GASGAS) en Jaume Masia (Red Bull KTM Ajo) maakten er een volledig Spaans podium van.