Home > Rally > BRC > Clio Trophy 2021: het doek is gevallen

Clio Trophy 2021: het doek is gevallen

De finale van de eerste editie van de Renault Clio Trophy Belgium werd dit weekend verreden in de Condroz Rally in Hoei. De klassieker langs de Maas loste alle verwachtingen in. Gilles Pyck controleerde de wedstrijd van start tot finish. Samen met zijn navigator Emile Mourisse mag de rijder uit Poperinge zich opmaken voor een officieel programma met de Renault Clio Rally 4 voor drie rally’s tijdens het seizoen 2022 .

Van bij de start zaterdagochtend nam Gilles Pyck de wedstrijd in handen. Hoewel de verschillen de hele dag klein bleven, sloot de West-Vlaming de openingsdag af met een mooie voorsprong van 20″8 op Tom Rensonnet, terwijl Benoit Verlinde, zijn enige overgebleven titelrivaal, al 47″7 moest toegeven. Niels Reynvoet, die zijn eerste wedstrijd in de Clio Trophy reed na een seizoen in een R5, stond op 54″0. Het geeft aan hoe hard de jongeren gingen op de verraderlijke proeven van deze Condroz Rally. Zondag stemde Pyck zijn tempo af op de tijden van zijn achtervolgers om uiteindelijk met 45″8 voorsprong op Tom Rensonnet de wedstrijd te winnen en meteen ook de eindzege te pakken in de eerste editie van de Renault Clio Trophy Belgium.

Ervaring in de Condroz bleek cruciaal

“Ik denk dat onze ervaring op het parcours van de Condroz Rally, toch een van de moeilijkste wedstrijden van het jaar, zeker heeft geholpen,” vertelde winnaar Gilles Pyck. “In de verkenningen zijn bepaalde koorden nog niet uitgereden, maar door onze ervaring wisten we wel dat in sommige bochten tijdens de wedstrijd enorm veel modder op de baan zou liggen. We hebben van bij de start een strak tempo aangehouden, zonder overdreven risico’s te nemen. Dat we meteen sneller waren dan Tom en Benoit, gaf ons het vertrouwen om aan dat tempo de wedstrijd uit te rijden. Deze titel doet enorm veel deugd, want de druk voor de slotwedstrijd was toch groot. Ik kijk al uit naar volgend seizoen!”

Tom Rensonnet was trots en tevreden met zijn tweede plaats: “Natuurlijk had ik dolgraag een eerste overwinning gescoord in het Belgisch kampioenschap, maar Gilles Pyck heeft een pak meer ervaring en we hebben duidelijk onze progressie getoond. Een tweede plaats op zo een verraderlijk en moeilijk parcours bewijst dat we veel geleerd hebben dit jaar. Hopelijk kunnen we dat volgend jaar bevestigen.”

Niels Reynvoet vond zondag helemaal zijn draai in de Clio Rally5, waardoor hij Benoit Verlinde naar de vierde plaats verwees. Verlinde was natuurlijk licht ontgoocheld, maar hij kon het ook relativeren: “In de eerste ronde waren we nog goed mee, maar zaterdagnamiddag werden we gepasseerd door Tom Rensonnet. Wellicht hebben we toen te hard geforceerd om mee te komen. Dit was ons debuut op dit parcours en we houden vast aan ons principe van maximaal twee passages in de verkenningen, zoals we dat geleerd hebben in Frankrijk. Gelet op die beperkte kennis van de proeven, zijn we zeker tevreden met wat we getoond hebben dit jaar.”

Pierre-Emmanuel Brasseur, die langs de klassementsproef van Marchin woont, genoot van zijn thuisrally en werd 5de, nadat hij kon profiteren van een sortie, uitgerekend in Marchin, van Jeroen Catelin. Koen Verlinde, de papa van Benoit, sloot de rangen van de Clio Trophy op de 7de plaats.

Een onverhoopt succes voor een eerste editie

Bij Renault België Luxemburg is men bijzonder tevreden over de eerste editie van de Clio Trophy Belgium. “We hadden ervaring met de organisatie van een merkencup op circuit, maar een Trophy in de rallysport was nieuw voor ons,” vertelt Karl Schuybroek, directeur communicatie. “Onze verwachtingen werden ruim overtroffen op het vlak van het aantal deelnemers. Er was duidelijk nood aan een betaalbare en competitieve promotieformule. Bovendien was de sfeer tussen de deelnemers uitstekend. Dat maakte het grote verschil met de Cup die we op circuit organiseerden. Hier was er echte kameraadschap tussen de teams, die elkaar bij problemen spontaan hielpen. Wij kijken alvast uit naar volgend seizoen, met hopelijk nog meer deelnemers en met Gilles Pyck en Emile Mourisse drie wedstrijden in de Renault Clio Rally4.”

Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy namens MY Racing, kan ook terugblikken op een geslaagde eerste campagne. “We zijn absoluut tevreden. We hadden telkens een tiental Clio’s Rally5 aan de start en onze deelnemers waren ook heel enthousiast over de omkadering en de prestaties van de wagen. De Clio Trophy Belgium viel duidelijk in de smaak, bij de deelnemers en ook bij de fans. De Clio Rally5 bleek niet alleen erg betrouwbaar, maar ook heel competitief op de Belgische rallyproeven. Onze jongeren gaven heel wat rijders met krachtigere wagens het nakijken. Het was ook mooi dat de strijd spannend bleef tot de allerlaatste proef van het seizoen. Wij kijken alvast uit naar het volgende seizoen!”